Discuții la masa rotundă între Nevo Parudimos și comisarul european pentru Egalitate. Scopul: integrarea minorității rome

O delegație ERGO formată din organizațiile europene rome de bază și reprezentanți din statele UE și non-UE s-au întâlnit în 28 ianuarie cu noul comisar european pentru Egalitate, Helena Dalli, pentru a discuta viitorul incluziunii rome după 2020. La întâlnire a fost prezent și Daniel Grebeldinger din partea Asociației Nevo Parudimos. Care sunt obiectivele setate?

Întâlnirea a avut loc cu ocazia Zilei Amintirii Holocaustului, iar în acest context s-a pus pe ordinea de zi discutarea provocărilor la care iau parte organizațiile societății civile rome în combaterea antigypsismului, mai exact ura și discriminarea față de romi.  În cadrul întâlnirii s-a format o strategie pentru anul 2020, care constă în promovarea drepturilor și incluziunii romilor în ritmul societății. „Romii trăiesc în Europa de mai bine de 700 de ani și au contribuit masiv la bogăția patrimoniului european. Cu toate acestea, timp de secole, societățile europene au fost preocupați mai degrabă de rasism și discriminare pe scară largă a romilor. Trebuie să schimbăm asta ”, a declarat comisarul Helena Dalli.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

La finalul dezbaterilor, membrii rețelei ERGO și comisarul Dalli au stabilit patru obiective precise despre abordările viitoare ale drepturilor și incluziunii romilor. Este vorba despre: înlăturarea antigypsisismului în toate formele și manifestările sale, inclusiv prin măsuri legislative puternice;  o strategie globală obligatorie a UE pentru includerea romilor care va include și țările non-UE, care să prin metode cât mai bine gândite; acțiuni de sprijin prin implementarea politicilor pentru ca societatea civilă romă să se simtă protejată; includerea romilor în următoarea perioadă de programare a CFM, cu asigurarea că comunitățile de romi sunt implicate în livrarea de fonduri europene la nivel național și local.

Comunitățile rome constituie în prezent una dintre cele mai vulnerabile comunități din Europa și totodată cea mai marginalizată, săracă și persecutată, fiind o țintă frecventă a discriminării și prejudecății populațiilor majoritare.

banner 970 x 250