Discuții în Consiliul Local Timișoara. Mărul discordiei: Primăria vrea să desemneze propriii ambasadori culturali

Aleșii locali au fost din nou în dezacord la ultima ședință extraordinară de Consiliu Local Timișoara, în deja „clasicele” tabere, PNL-UDMR, pe de o parte, și PSD, de cealaltă. De data aceasta, subiectul pe care reprezentanții cetățenilor nu s-au pus de acord a fost dorința Primăriei Municipiului Timișoara de a desemna în paralel alți ambasadori culturali, pe lângă cel desemnat de Asociația Timișoara Capitală Culturală 2021, actorul Ion Caramitru.

Proiectul supus la vot nu se referea deocamdată la o numire, ci la instituirea titlului de „Ambasador cultural al Municipiului Timișoara”. Problema a fost ridicată în ședință de consilierul local PSD Luminița Țundrea, care a subliniat inițial că doar asociația ar trebui să facă astfel de desemnări. „Nu intră în atribuțiile Consiliul Local să dea un astfel de titlu. Motivul pentru care asociația este condusă de un board și un consiliu de administrație este foarte clar. Deciziile se iau de către acest board. Asociația are numeroși membri, nu doar primăria”, a precizat Țundrea. Ulterior, în timpul discuțiilor, pesedista a precizat că dacă primăria desemnează alți reprezentanți și asociația alții, se perpetuează o stare conflictuală.


Unii oameni de cultură din oraș nu doresc să aibă legături cu asociația condusă de Simona Neumann

Primarul Nicolae Robu a precizat că acest titlu ar urma să rămână și după anul 2021, când Asociația Timișoara Capitală Culturală își va încheia misiunea. De asemenea, primarul a mai precizat că asociația nu are reprezentativitate pentru a desemna asemenea ambasadori culturali în numele unui oraș, fiind un ONG constituit pentru a implementa programele unei capitale culturale, care trebuie gestionate obligatoriu de o asemenea formă de asociație. În plus, din cauza divergențelor dintre unii oameni de cultură, nu toți sunt într-o relație bună cu asociația. „Consiliul Local poate lua decizii, dacă sunt oportune, nu se încalcă nicio lege. Este oportun să dăm titlul de Ambasador cultural al orașului. Asociația nu poate conferi titlul pentru oraș, pentru că nu are reprezentativitate. Există personalități care nici nu doresc să primească titlul din partea asociației”, a precizat Robu.

„Să judecăm cu creierul și inima”. Numele caricaturistului Ștefan Popa Popa’s, propus de Robu

În discuții au intervenit și alți consilieri. Pesedistul Dan Idolu a precizat că e mai degrabă nevoia unor instituții de a se asocia cu oameni de cultură pentru un capital de imagine, în timp ce consilierul independent Adrian Orza a precizat că ar trebui să existe o oarecare grilă pentru astfel de desemnări. Primarul spune însă că bunul-simț al fiecaruia trebuie să ghideze astfel de alegeri. „Hai să punem roboți în locul nostru! De aceea suntem oameni în diferite poziții – și sperăm că nu vom fi înlocuiți de roboți -, să luăm decizii. Unele decizii nu pot fi transpuse în grilă! De aceea suntem oameni, să judecăm cu creierul și cu inima!”, a precizat Robu.

Proiectul a trecut, cu votul consilierilor PNL și UDMR. Nicolae Robu a vorbit despre personalitatea lui Ștefan Popa Popa’s (foto) ca un om potrivit pentru o astfel de numire.