Sprijin împotriva unui inamic aproape invizibil al sănătății – virusul hepatic C

Peste 10.000 de persoane din vestul țării se vor putea testa gratuit, de luni, 18 martie, pentru depistarea virusul hepatic C. Testările gratuite se fac până în luna august la Policlinica Spitalului Județean din Timișoara.

Între 350.000 și 500.000 de persoane, la nivel mondial, mor din cauza depistării tardive a virusului hepatic C în corp. Cele mai noi statistici ale țării noastre în acest domeniu sunt mai vechi de un deceniu și arată că aproape 3,5% din populația României suferă de hepatita C. Specialiștii spun că această boală este asimptomatică, ceea ce face ca depistarea ei să fie, de cele mai multe ori, din întâmplare.

„Ni se întâmplă din păcate și acum să îi găsim în stadiul de ciroză hepatică. (…) Au găsit la un moment dat niște transaminaze ușor crescute și au zis că lasă, că bei, că ești gras ș.a.m.d., nu l-au băgat în seamă și nu au fost testați pentru această infecție. De luni începând, din data de 18, începând cu ora 9 dimineața, la camera 17 în Policlinica Spitalului Județean vor fi două persoane care să îi testeze”, a declarat Roxana Șirli, medic primar în cadrul Secției de Gastroenterologie de la Spitalul Județean din Timișoara.

Testările gratuite se fac în 3 centre din întreaga țară, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Inițiator al proiectului este Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, iar sursele financiare vin din donații. Chiar dacă rezultatul testului este pozitiv, evoluția medicinei în acest domeniu este evidentă, spune șeful Clinicii de Gastroenterologie și Hepatologie de la Spitalul Județean din Timișoara, prof. dr. Ioan Sporea: „În 12 săptămâni, cu o tabletă pe zi, cu efecte adverse aproape 0, nu cred că mai știu vreun tratament care să fie așa de ușor de administrat, nu încurci tabletele, zilele. 3 cutii de 28 de tablete pe care dacă le-ai terminat ar trebui să termini tratamentul și cu o șansă mare de vindecare.”