Situația fostei uzine de apă a municipiului Caransebeș, aflată la ieșirea din cartierul Balta Sărată, l-a făcut pe directorul Aquacaraș, Nicolae Miu Ciobanu, să vină în fața consilierilor locali la ședința de lucru desfășurată astăzi, 31 august. Este vorba despre sursa de apă care a folosit orașului înainte de darea în funcțiune a uzinei de apă cu alimentare din barajul de la Zervești.
Nicolae Ciobanu a propus administrației publice din Caransebeş scoaterea din funcțiune a uzinei, considerată mijloc fix din domeniul public al municipiului și aflat în gestiune delegată la Aquacaraș.
„Eu nu mai pot legal să folosesc această uzină de apă și, mai mult, nici dumneavoastră nu o să puteți face nicio investiție acolo ca să o folosiți ca o rezervă, pentru că nu aveți clarificată situația juridică a terenului. Mai mult, nici Aquacaraș nu poate folosi acea uzină dacă terenul nu este dat în concesiune societății pe care o conduc. Societatea nu s-a folosit de această uzină veche, însă consumă 450.000 de lei cu bugetul de salarii de personal (5 angajați) și cheltuieli de conservare, pagubă anuală suportată de societatea noastră. Nu cred că mă puteți obliga dumneavoastră pe mine să vă țin un bun de care eu nu mă folosesc”, a menționat Miu Nicolae Ciobanu în plenul ședinței Consiliului.
Ciobanu a mai adăugat că dacă înregistrează pagube la societate din cauza acestei uzine atunci s-ar vedea obligat să mărească tariful la apă pentru Caransebeș sau să acționeze în instanță Primăria Caransebeș.
Primarul municipiului, Felix Borcean, a menționat că există mai multe date tehnice și clarificări din punct de vedere juridic pe care Primăria ar trebui să le ia în calcul, o simplă cerere în Consiliul Local nefiind suficientă pentru a lua o asemenea decizie în necunoștință de cauză. Mai ales că probleme cu Aquacaraș sunt multe, de la potabilitatea apei, care curge maro la robinete, până la această uzină de apă care a avut în trecut puțuri de captare a apei cu o calitate mult mai bună, care ar putea să intre în discuții într-o eventuală situație de criză, ca soluție de rezervă pentru alimentarea cu apă a orașului.
„Discutăm despre un cartof fierbinte pe care ni-l tot pasăm unul la altul. Ca să preluăm această uzină trebuie să discutăm și despre utilitatea ei, și dumneavoastră administrați distribuția apei în Caransebeș. Trebuie să discutăm separat înainte de a efectua un proiect de hotărâre, trebuie să facem o analiză mai atentă înainte de a discuta despre casarea ei sau despre preluarea în gestiune”, i-a mai spus primarul Felix Borcean directorului Ciobanu.
Consilierul PSD Valentin Dascălu l-a întrebat pe edilul orașului de ce nu s-a făcut această analiză înainte ca proiectul de respingere a cererii Aquacaras de predare a obiectivului către Primăria Caransebeș să fie trecut pe ordinea de zi a ședinței. Felix Borcean a menționat că se poate relua discuția oricând, ceea ce se va și întâmpla, pentru că proiectul de hotărâre nu a primit girul consilierilor, fiind nevoie de două treimi pentru domeniul public. În aceste condiții, primarul Borcean ne-a declarat că peste două săptămâni va organiza o dezbatere la care să fie prezenți tehnicieni și juriști care să cunoască situația și care să vină cu o soluție în ceea ce privește vechea uzină de apă a orașului.
Deși doi dintre cei mai vechi președinți de asociații de proprietari din Caransebeș au venit la ședința de Consiliu Local pentru a-l întâlni pe directorul Aquacaraș Caraș-Severin, pentru a-i spune problemele cu care se confruntă locuitorii Caransebeșului, Miu Nicolae Ciobanu nu a dorit să stea de vorbă cu aceștia la finalul intervenției, spunând că audiențele se discută la sediul Aquacaraș Caransebeș, spre dezamăgirea oamenilor care l-au acuzat de lașitate.
„Am venit special pentru că am auzit că este domnul Ciobanu aici. Să răspundă pentru calitatea apei, eu ce să le mai spun oamenilor?! Să-i fie rușine că nu a dorit să stea de vorbă cu noi!”, a spus unul dintre președinții de asociație prezenți, în timp ce al doilea președinte a strigat către dl Ciobanu că „a fugit ca un borfaș!”.