Directorul Muzeului de Artă din Timișoara contestă în instanță nota primită la evaluarea făcută de CJT

Notat cu nota 6,04 la evaluarea făcută de comisia constituită la nivelul Consiliului Județean Timiș cu privire la activitatea managerială din ultimul an, Victor Neumann contestă rezultatul în instanță și cere anularea lui. Neumann invocă factorul politic ce ar sta la baza evaluării administrației județene și respinge și acuzația cu privire la trecutul său înainte de 1989. 

Directorul Muzeului de Artă din Timișoara s-a declarat nemulțumit de cei care au făcut parte din comisia care i-a evaluat activitatea managerială din ultimul an.

„Acea comisie care a fost constituită de CJT avea în componența sa un director de muzeu județean, de la Arad. (…) Aradul a candidat împreună cu Timișoara pentru Capitală Europeană a Culturii, vă dați seama că ei sunt invidioși pe noi și au de multe ori reacții vizavi de Timișoara cel puțin subiective, dacă nu mai mult. Cel de-al doilea considerat specialist era directorul Muzeului de Artă de la Craiova, tot un muzeu de nivel județean. Și mai era cineva, un lector universitar de la Facultatea de Arte din cadrul UVT. Muzeul nostru este muzeu național prin hotărâre de guvern. (…) Având o vechime de 20 de ani ca profesor universitar nu e cazul să fiu examinat de un lector, iar acest aspect este inadmisibil. Cât privește implicarea consiliului județean, un fost șofer a fost președinte de comisie. Am aflat că a fost și grădinarul Universității de Vest la un moment dat. Nu poate face evaluarea cineva care nu a lucrat în domeniul acesta. Noi nu avem niciun fel de complexe de superioritate și nici nu am emis teorii elitiste, dar e foarte important să fie într-o asemenea comisie cineva care cunoaște muzeul, care a vizitat muzeul, care a fost prezent la vernisajele expozițiilor noastre. Nu se poate să nu fim mirați când cineva construiește astfel comisiile, e clar că a fost politizată. Ăsta e punctul meu de vedere.”, a declarat Victor Neumann.

Directorul Muzeului de Artă a contestat evaluarea la Tribunalul Timiș.

„Muzeul nu e nici filarmonică, nici operă. Are un specific anume al său. Noi producem expoziții, asta e cel mai important, nu câte detectoare de fum avem. (…) Cât privește evaluarea, nu a existat un raport de evaluare. Nu am semnat procesul-verbal pentru că nu a existat un raport de evaluare, iar nota a fost comunicată înainte de a mi se comunica mie și de a se aștepta cele 24 de ore necesare ca cel examinat să poată depună o contestație. Am depus o contestație la tribunal, avem și documentul în privința aceasta. Am cerut anularea evaluării și a notei.”, a mai spus Neumann.

Alin Nica a răspuns acuzațiilor aduse de istoric.

„De fiecare dat când se ia o decizie administrativă care duce la anumite modificări în activitatea unei persoane în sens negativ pot exista și resentimente. Eu îl apreciez pentru întreaga sa carieră profesională, de excepție, dar aici s-a evaluat activitatea managerială.”, a spus președintele CJT.

Directorul muzeului a mai fost acuzat, în ultimii ani, și de modul în care a gestionat patrimoniul muzeului, dar și de faptul că a avut un comportament discreționar la adresa unora dintre angajați. I s-a reproșat, de asemenea, și că din dosarul său de angajare lipsește declarația de necolaborare cu fosta Securitate. Victor Neumann respinge toate aceste acuzații.

„De patru ori am fost dat afară din serviciu între 1980 și 1989 pentru că nu m-am conformat acelor reguli. Cum să fac parte din sistemul respectiv dacă am fost dat afară de atâtea ori din instituții? Inclusiv din Muzeul Banatului de unde au și pornit acele hârtii. (…) În momentul în care vom avea documentul de la CNSAS îl vom face public. Nu e permis să acuzi pe cineva fără să existe o dovadă scrisă.”, a explicat Neumann.

Victor Neumann se află la conducerea Muzeului de Artă din Timișoara din 2013.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/