Directorul general Romsilva, despre tăierile de păduri: „Nu e un volum de speriat”

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Media tăierilor ilegale de copaci din pădurile României este de 1,3 metri cubi la 100 de hectare, a declarat directorul general Romsilva, Teodor Țigan, prezent la Timișoara la Ziua Silvicultorului. „Nu e un volum de speriat.”, a adăugat directorul regiei naționale. 

„În ultimii cinci ani, media ilegală este la 41.000 mc, înseamnă cam 1,3 mc la 100 de hectare. Nu e un volum de speriat. E foarte mic. I-am prins, în funcție de ce volum au tăiat îi dăm afară.”, a spus Teodor Țigan, directorul Romsilva.

La rândul său, rectorul Universității Transilvania Brașov, Ioan Vasile Abrudan, a declarat că pădurile din România sunt extrem de apreciate în Europa.

„Statisticile arată că mai avem păduri în România, păduri deosebite, apropiate de compoziția naturală, păduri foarte valoroase în Europa, o faună deosebită. Și totuși suntem atacați extraordinar de tare. Poate tocmai din cauza lipsei noastre de comunicare.”, a declarat Abrudan.

„Suntem foarte siguri de faptul că în pădure lucrurile se întâmplă bine și ce se face acolo se face foarte profesionist, dar comunicarea este rămasă în urmă.”, a spus și Adrian Apostu, președintele CA a Romsilva, potrivit căruia, regia va trece printr-un program de rebranding și unul de reorganizare. „Vom proteja personalul de teren și nu ne vom atinge de ei, dar vom începe dotările. Sindicatul are câteva revendicări: dotarea cu armament și echipament de protecție, uniforme. Începem cu aceste dotări, de jos în sus.”, a precizat Apostu.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare de păduri proprietatea publică a statului, din care 80% sunt certificate la nivel internațional, 22 de parcuri naționale și naturale cu o suprafață cumulată de peste 850 de mii de hectare și 12 herghelii de stat și patru depozite de armăsari. Romsilva asigură, pe baze contractuale, servicii silvice pentru circa un milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate.

La Timișoara, miercuri, a fost marcată Ziua Silvicultorului, ajunsă la cea de-a XXXI-a ediție, în comun, de către Romsilva și Asociația Administratorilor de Păduri.

Ziua Silvicultorului este o sărbătoare oficială, inițiată în 1991 și legiferată prin Statutul Personalului Silvic, fiind marcată în fiecare an, în luna iunie, de întregul corp silvic, în parteneriat cu sindicatele și cu celelalte organizații profesionale.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/