Directorul DSVSA Caraș-Severin, criticat pentru comunicarea defectuoasă. Boala limbii albastre se extinde la 12 focare

Modalitatea prin care Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin a ales să comunice cu populația județului a fost criticată deschis în ședința de astăzi a Comisiei de Dialog Social de la Prefectura județului, de jurnaliști, dar și de membri ai comisiei. Subprefectul Nicolae Ciobanu cere transmiterea unei informații rapide și corecte asupra evoluției bolii care decimează efectivele de animale din fermele și gospodăriile cărășenilor.

Directorul DSVSA Caraș-Severin, Ion Rădulescu, a evidențiat problemele de personal ale instituției, dar a negat existența unor probleme de comunicare.

EDB_2401

„Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin se confruntă cu probleme de personal extraordinar de mari. La momentul actual zece colegi sunt plecați la pregătire profesională în țară, unul este la o instruire peste hotare și directorul adjunct este bolnav. Ne desfășurăm activitatea extraordinar de greu, dar vreau să vă spun că situația este sub control. Rugămintea era ca toate cererile de interviu și de detalii pe care le putem da să se desfășoare între orele 15.00 și 16.00. Putem da atunci și date proaspete, tot ce se aduce la laborator până la ora respectivă, și comunicarea, vă spun foarte sincer, este o cale pe care noi o agreăm și care dorim să fie în special în folosul locuitorilor acestui județ”, a precizat Rădulescu.

La rândul său, subprefectul Nicolae Ciobanu a recomandat transmiterea zilnică a unor comunicate de presă, pe perioada în care boala este înregistrată pe teritoriul județului, astfel încât orice false presupuneri să fie eliminate. „Cred că ar trebui să fim mai transparenți în legătură cu aceste aspecte, că sunt probleme care ne interesează pe toți din județ”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

După intervenția unui jurnalist din presa cărășeană, care a deplâns felul în care informațiile au ajuns în presă doar după cereri insistente ale membrilor unor redacții, fără să fie emise comunicate de presă și fără să fie organizate conferințe de presă în care situația reală din teritoriu să fie prezentată mass-media pentru o bună transmitere spre publicul larg interesat de subiect, a urmat o intervenție aprinsă a președintelui filialei Caraș-Severin a Blocului Național Sindical, Nicolae Drăgan. Acesta a prezentat cazul de care este apropiat, cel al fiului său, care are o fermă de oi și care a înregistrat de zile bune animale bolnave și decese  de care pare a fi responsabilă boala limbii albastre. Nu știe încă precis deoarece, deși au fost recoltate probe, nu s-a primit încă un răspuns de la laborator. Mai mult, sfatul veterinarului de circumscripție este de sacrificare a tuturor animalelor bolnave, pentru că, și dacă supraviețuiesc, ele rămân purtătoare ale bolii.

Nicolae Ciobanu BNS

„Sunt zeci de oameni care au șepteluri de sute de oi și sunt decimate. Ce le spun medicii ăia pe care noi în plătim? «Tăceți din gură, nu spuneți!» Ce, suntem ca în comunism? Județul Caraș-Severin n-are nicio limbă albastră! Are mov, vă spun eu! Ăsta e purul adevăr. Ne luăm de mână și mergem unde vreți dumneavoastră!”, a spus Nicolae Drăgan.

Drept răspuns acestei acuzații, șeful DSVSA, Ion Rădulescu, a precizat că legislația sanitar-veterinară prevede declararea focarelor după recoltarea probelor de sânge și suspicionarea acestora, după care se trimit probele la laboratorul de referință IDSA unde se confirmă boala. Abia apoi este informată presa!

Problema în această abordare a transmiterii informației este că deja se creează un mediu propice derapajelor. Crescătorii de animale speriați de îmbolnăviri și decese, primarii stresați de consătenii care vin și raportează că le mor oile, caprele ori vacile sau simplii cetățeni care au auzit de la cunoștințe că boala limbii albastre omoară animale prin ferme și gospodării contactează reprezentanții presei și sesizează probleme care pentru ei sunt majore. Populația cere să știe mai multe!

Focarele se înmulțesc, există noi zone în care Bluetongue face ravagii

Astăzi sunt încă 12 noi focare și la laborator vin probe în fiecare zi și tot astăzi o să avem încă 10 (focare – n.r.). Nu ascundem nimic. Chiar ieri am fost la București și am discutat și cu președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare”, a spus Ion Rădulescu în intervenția sa din ședința Comisiei de Dialog Social a județului Caraș-Severin. Deși vineri vor fi putea fi cunoscute date mai multe culese din teritoriu, astăzi știm că sunt în continuare probleme la Cârnecea și Forotic, unde laboratorul IDSA din capitală a și confirmat focarele,  dar mai apar focare suspicionate de laboratorul din Reșița la Ciclova, Liubcova și Vermeș, dar și mai noi la Ezeriș, Berzasca, Bocșa, Ruginosu, Copăcele, Poiana, Buchin, Naidăș, Socol, Radimna.

Încă nu ne-au venit rapoarte de confirmare de la București pentru aceste focare. Mai sunt focare suspicionate și din aceleași localități în care deja existau focare cu suspiciuni confirmate la Reșița”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA, dr. Radu Tătaru, care a mai spus că peste tot unde există crescători care anunță decese se face recoltare de organe de la fiecare animal mort și se vor face analize.

Citește și Sute de animale mor! La București trăiesc toate!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/