Ghinion curat! Pentru un mic surplus, a rămas fără toată răchia

Un cărășean a rămas cu pagubă la producția de răchie după ce poliția din Caransebeș i-a confiscat circa 210 litri de băutură.

Bărbatul care circula cu autoturismul în zona localităţii Petroşniţa le-a atras atenția poliţiştilor când a oprit brusc şi a stins luminile, după care a părăsit autovehiculul. Oamenii legi au trecut la control și au găsit în mașină peste 200 de litri de țuică, probabil proaspăt făcută, dar care depășea cantitatea acceptată pentru producția simplilor cetățeni și scutită de accize.

În urma controlului în autoturism au fost găsiţi 210 litri de băutură spirtoasă (posibil ţuică) pentru care şoferul B.T., în vârstă de 34 ani, nu a putut prezenta documente de provenienţă. Băutura a fost confiscată şi în cauză se continuă cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile peste 200 de litri”, informează un comunicat al IPJ Caraș-Severin.

Conform legislației în vigoare, orice român care deține o instalație de produs țuică trebuie să informeze autoritățile vamale despre începerea producției de alcool și să estimeze cantitatea produsă.  În funcție de aceasta va avea sau nu de plătit o acciză la bugetul de stat. Pentru declarație, autoritățile publice se bazează, în principal, pe bunul simț al oamenilor… Or prea puțini sunt cei care își declară producția, mai ales dacă ea depășește 200 de litri de alcool.