Sute de animale mor! La București trăiesc toate!

Circa 150 de animale au murit până în prezent din cauza bolii limbii albastre, confirmă DSVSA Caraș-Severin. Aceasta este o cifră în continuă modificare și raportările de la nivel local continuă să sosească.

Crescători de ovine și bovine din diverse zone ale Caraș-Severinului trag semnale de alarmă asupra extinderii cazurilor de boală a limbii albastre la efectivele de animale. Focarele confirmate însă au rămas aceleași de săptămâna trecută: Cârnecea și Forotic. Suspiciuni care așteaptă rezultatele laboratorului IDSA de la București mai sunt înregistrate la Ciclova, Liubcova și Vermeș, dar s-au mai luat spre prelucrare probe de sânge și din alte localități cărășene unde oamenii acuză boala „bluetongue” ca fiind responsabilă de moartea animalelor lor, a precizat purtătorul de cuvânt al DSVSA Caraș-Severin, dr. Radu Tătaru.

La această boală, bluetongue, unii știu mai mult, alții mai puțin, noi, vizavi de lucrul ăsta, ca și autoritate locală, știm multe și i-am informat și pe ei, încă de când au fost primele cazuri în România. Am adunat crescătorii mai mari de ovine și am făcut informări. Dar unii dintre dânșii spun că nici nu știu”, a mai spus Radu Tătaru. Chiar dacă informația, cu unele sincope, a circulat spre fermieri, nici invers ea nu este lipsită de probleme, datorate în special încetinelii cu care se adună datele din teritoriu la medicii veterinari concesionari și apoi la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. De aici și faptul că, deși oamenii se plâng că un număr foarte mare de animale a murit deja în județ, statistica avută în această dimineață de DSVSA indica doar circa 150 de decese. La un simplu calcul mediu ar reieși că la fiecare dintre cele cinci focare sunt circa 30 de animale decedate de boală. Deci, unde sunt restul de oi moarte de care vorbesc oamenii care ne apelează la redacție din Ezeriș, Bocșa, Doclin, Fârliug, Berezovia…?

Medicul veterinar Radu Tătaru le amintește crescătorilor că „legic și toate normele și toate tratatele de specialitate spun că această boală e trasmisă printr-un vector culicoid, adică un țânțar. Dacă un animal bolnav stă lângă un animal sănătos, nu se întâmplă absolut nimic. Nu se transmite boala de la cel bolnav la cel sănătos decât prin intermediul înțepăturii de țânțar de la un animal bolnav la un altul sănătos.” Important de aplicat în astfel de focare: „proprietarii de animale au obligaţia să  anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate”.

Statistică fără Caraș-Severin

ANSVSA nu știa în 18 septembrie că și în Caraș-Severin mor animale din cauza bolii limbii albastre. Cel puțin asta reiese din comunicatul remis presei în 19 septembrie și publicat pe site-ul instituției ansvsa.ro. Aici este prezentată situaţia focarelor de Bluetongue în data de 18 septembrie 2014, la nivel judeţelor, mai precis în cele 22 de județe în care doar 0,01% din efectivele de animale la care ar putea apărea boala au fost afectate. Dacă peste tot în țară statisticile sunt la fel de inexacte, putem concluziona, fără să derapăm de la realitate, că acest 0,01% este FALS și cel puțin de zeci de ori mai mic!

ANSVSA fara boala lb albastre in CS

Chiar dacă județul nostru nu este inclus într-o statistică, asta nu înseamnă că nu luăm act de deciziile autorităților naționale din domeniul sanitar veterinar. „DSVSA judeţene au organizat întâlniri de informare şi instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale crescătorilor de bovine şi ovine, cu reprezentanţi ai firmelor de transport animale, cu privire la profilaxia generală care trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală şi a măsurilor de restricţie a circulaţiei animalelor, pentru judeţele unde evoluează boala.

Având în vedere evoluţia Bolii Limbii Albastre pe teritoriul României şi restricţiile asupra mişcării impuse animalelor din speciile receptive, ANSVSA a dispus, în cadrul planului de măsuri pentru bluetongue, închiderea tuturor târgurilor de animale de pe teritoriul ţării, până în data de 5 octombrie 2014”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/