Directorul DSP Caraș-Severin nu este adeptul testării masive: „Cu aceste testări lucrurile sunt relative”

Persistă un real mister în jurul numărului extrem de mic de testări pe care le face România în comparație cu alte state europene. Raportăm un număr mic de îmbolnăviri tocmai pentru că nu se fac prea multe teste. Iar unul dintre personajele cheie din Caraș-Severin care susține că „nu trebuie să se facă abuz de aceste testări” este însuși directorul Direcției de Sănătate Publică.

Există explicații pentru numărul destul de mic de teste care sunt făcute în România. Trebuie să se țină cont de anumite aspecte legate de persoana testată, de contacții acesteia, probele trebuie prelevate după câteva zile de la posibila contactare a virusului. Chiar și așa, cine garantează că rezultatul este unul corect?

Prin urmare, spune directorul Direcției de Sănătate Publică din Caraș-Severin, Romeo Dumitrescu, „nu trebuie să se facă abuz de aceste testări”. Șeful DSP explică și procedura considerată corectă de autoritățile din România: „Cea mai importantă situație care implică această testare este o conviețuire de lungă durată în aceeași încăpere cu persoana infectată, prezența simptomelor care face obligatorie această testare. Testarea nu se face imediat ce ai avut o întâlnire de scurtă durată și să zicem că la locul de muncă ai intrat în încăperea în care a fost persoana sau persoana care pe urmă a fost depistată a intrat la locul tău de muncă. Trebuie să treacă o perioadă de incubație de minimum 3-6 zile și procedura ca atare, indicată de Minister, este ca această testare să se facă la 5-7 zile de la suspiciunea unei eventuale contaminări”.

Romeo Dumitrescu vorbește și despre cazurile când aceste teste dau rateuri. „Noi avem foarte multe situații când cu aceste testări lucrurile sunt relative. Este varianta cea mai tragică de la Constanța unde colegul nostru de 62 de ani s-a testat și de două ori a fost negativ, deși el simțea că ceva este în neordine și apoi s-a deplasat la Balș. Acolo a decedat cu toate testele negative”.

Este și cazul decesului cu numărul cinci din Caraș-Severin. Un bărbat de 71 de ani din Reșița a fost testat de 3 ori pentru coronavirus, de fiecare dată rezultatul fiind negativ, deși inclusiv medicii care l-au tratat au avut suspiciuni în privința sa. În cele din urmă, este externat. După o săptămână, ajunge din nou la spital, iar al patrulea rezultat este pozitiv. Omul moare la doar o zi după confirmare.

CITEȘTE ȘI: Încă un deces în Caraș-Severin! După 3 teste negative, un bărbat moare la spital infectat cu coronavirus!