De la stare de urgență la stare de alertă! Ce măsuri ne așteaptă din 15 mai?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu puțin timp, că data de 14 mai va fi ultima zi de stare de urgență. Începând din 15 mai se va instaura starea de alertă. Dacă unele măsuri vor fi eliminate, altele se vor menține sau se vor modifica.

Președintele Klaus Iohannis a spus astăzi că starea de urgență nu va fi prelungită printr-un decret, adăugând că, din data de 15 mai, România va intra în stare de alertă, pentru „a ține epidemia sub control”.

„Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret. 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Din 15 mai vom intra în stare de alertă”, a spus luni, într-o declarație de presă, președintele Klaus Iohannis.

„După 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității. Dar e bine să nu exagerăm. Nu va mai fi nevoie să declarăm unde mergem”, a explicat Iohannis, adăugând că ieșirea din localitate va fi permisă, spre exemplu, în interes profesional sau pentru mișcare, pentru cei care aleg să se plimbe cu bicicleta pe distanțe mai lungi. „Deplasările, în esenţă, vor fi retricţionate pentru a pleca din localitate. Și aici sunt câteva excepţii. Este voie să se plece din localitate în interes de serviciu, pentru probleme medicale, este posibil să se iasă pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității. Sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Se aplică și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber”, a punctat Klaus Iohannis.

Totodată, în 15 mai se vor redeschide saloanele de înfrumusețare, cabinetele stomatologice și muzeele.

Șeful statului a adăugat că relaxarea se va face pas cu pas, iar măsurile vor fi luate o dată la două săptămâni. Klaus Iohannis a reamintit că purtarea măștii va fi obligatorie în spațiile închise.