Trimis în judecată în 17 mai 2017 pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în ultimii doi ani şi-a extins averea cu proprietăţi în Timişoara, Băile Herculane şi Reşiţa.
Acuzat de luare de mită pentru favorizarea unui candidat la concursul de angajare a asistenţilor medicali la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, preşedintele comisiei de examinare nu este fitecine.
Asistentul medical Marian Sorca a fost începând din 2005, până în februarie 2017 (din informaţiile noastre, fără intermitenţe), director Îngrijiri Medicale în cadrul Spitalului Judeţean! Din această calitate, Sorca a ajuns să facă parte atât din Comitetul Director, cât şi din Consiliul Medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa.
Marian Sorca deţine, de asemenea, de cel puţin 5 ani funcţia de vicepreşedinte al OAMMR Reşiţa (Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Filiala Reşiţa). Spunem „de cel puţin“ pentru că, pe site-ul Spitalului Judeţean Reşiţa, declaraţiile de interese şi de avere ale lui Marian Sorca apar în doar 20% din ultimii 10 ani: în 2012 şi 2016.
20% ar fi fost şi cota sa din şpaga de 2500 de euro oferită în anul 2015 de un candidat din Moldova Nouă ajuns asistent medical la Reşiţa ca urmare a concursului aranjat cu ajutorul unui medic şi al preşedintelui comisiei de examinare. Conform procurorilor, cel care a dat mita a devenit martor denunţător, iar intermediarul, medicul pneumolog Svetozar Miatovici, şi-a recunoscut vinovăţia – săvârşirea infracțiunilor de trafic de influenţă şi dare de mită – în schimbul unei pedepse de doi ani de închisoare cu suspendarea executării.
Despre venituri. Cele oficiale!
Interesantă este evoluţia averii şi a veniturilor lui Marian Sorca în ultimii ani. Din cea mai recentă declaraţie de avere a acestuia, aceea din 2016, aflăm că veniturile oficiale ale familiei sale au însumat în 2015 aproximativ 150.000 de lei.
Mai puţin de jumătate din suma totală, 63.600 lei, este salariul soţiei, în 2015 asistent medical principal la acelaşi spital. Asistent medical principal a fost şi Marian Sorca până în 2005, atunci când acesta a ajuns director, redevenit din februarie 2017 asistent medical principal, la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul spitalului. Veniturile lui Marian Sorca provin din patru surse (unele imposibil de descifrat din declaraţia completată cu scris de medic de către asistentul medical Marian Sorca), 46.800 lei fiind leafa anuală de la spital.
În declaraţia din 2012, veniturile anuale ale familiei însumau mult mai puţin: 71.000 lei.
Locuinţe peste locuinţe. Din achiziţii şi donaţii
În declaraţia de avere este menţionată contractarea unui credit bancar de 10.000 de euro în 2014, planificat a fi lichidat foarte repede: în toamna anului 2017. De altfel, la scurt timp după contractarea acelui credit, Marian Sorca a început să se simtă tot mai bine în cealaltă calitate a sa, de proprietar.
Până în acel moment, familia sa cumpărase în 2007 un apartament de 120 metri pătraţi în Reşiţa, iar în 2009, unul de 48 mp în Timişoara. 2015 este anul în care au curs donaţiile de la părinţi, Marian Sorca primind un teren de 6000 mp şi o casă în Caraşova, un apartament de 70 mp în Timişoara şi un altul tot de 70 mp în Băile Herculane. Imediat apoi apare şi cumpărarea încă unei locuinţe în Reşiţa, dar nu sunt specificate nici anul, nici suprafaţa. La categoria bunuri mobile, Marian Sorca a declarat o maşină Dacia Logan, cumpărată în 2011.
Trimis în judecată la 17 mai 2017 pentru luare de mită, 500 euro, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, într-un dosar instrumentat cu sprijinul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin, Marian Sorca apare și în mult mai mediatizatul dosar de corupție care l-a trimis în pușcărie pe Horia Vădrariu, „consilierul” lui Sorin Frunzăverde la Consiliul Județean Caraș-Severin.
Deşi printre probele administrate de procurori se află mărturiile a două persoane, un medic şi un asistent medical de la Spitalul Judeţean din Reşiţa, facem precizarea că fostul director Marian Sorca, de curând asistent medical principal, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.