Direcția Silvică are în plan sporirea lucrărilor de plantare în Caraș-Severin. Asta, mai ales că pământul o ia la vale în unele localități, astfel că puietul plantat acum ar putea fi o salvare a terenurilor, pe termen lung.
Lucrările de îngrijire și cele de împăduriri ocupă un loc important pe lista de priorități a celor din conducerea Direcției Silvice Caraș-Severin. Noul director al instituției explică faptul că angajații nu pot tăia pădurea după bunul plac, ci totul este programat la metru cub, prevăzut prin Codul Silvic, care impune cât anume se poate tăia. „În ce privește plantările, acestea sunt importante pentru evitarea alunecărilor de teren. Anul acesta am plantat pe o suprafață de 164 de hectare, cu depășire, chiar, pot spune la acest moment”, a precizat Ștefan Stănescu, directorul Direcției Silvice.
Pentru că alunecările de teren din zona Anina sunt cele mai degradate, angajații Direcției au început plantările chiar de acolo. „Trebuie să plantăm terenurile degradate și am început cu Anina. Plantăm pe șisturile de acolo. Plantația a fost mai importantă și diferită de alte zone ale județului, pentru că am adus pământ de împrumut, am pus în groapa în care am plantat, iar acum plantația începe deja să se transforme într-un arbore deosebit de frumos”, spune Ștefan Stănescu.
Pentru ca arboretul să ajungă la maturitate și să existe calitate în ce privește masa lemnoasă, terenul plantat, dar nu numai trebuie îngrijit ca la carte. Punctul țintă este o suprafață de circa 5700 de hectare pe an.