„Simțeam că… nu știu, nu pot să fiu pediatru. Vreau să fac mai mult!”. Așa a început călătoria medicului Ioana Dumitrașcu-Biriș în supraspecializările făcute peste tot în lume. La 38 de ani, după toate cunoștințele acumulate în terapie intensivă pediatrică și, ulterior, în cardiologie fetală, Ioana se întoarce acasă cu un vis ambițios: să formeze tineri doctori în această specializare pentru ca micuții cu probleme la inimă să poată fi diagnosticați la timp.
Au trecut 11 ani de când Ioana Dumitrașcu-Biriș a părăsit România. Gândul inițial a fost de a se specializa câte un an-doi. De loc din Arad, Ioana a urmat primii patru ani ai Facultății de Medicină la Timișoara. A plecat apoi cu o bursă în Franța, iar la întoarcere s-a mutat la București, unde a terminat studiile. Ca medic pediatru, Ioana și-a început rezidențiatul la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, iar apoi a plecat pentru doi ani, împreună cu soțul ei, obstetrician de meserie, în Irlanda. Și s-a întors. Inițial.
„Mi-am dat examenul de specialitate, de pediatrie, în România și simțeam că, nu știu, parcă nu pot să fiu pediatru. Vreau să fac mai mult. Și atunci am zis că o să fac terapie intensivă pediatrică. Am aplicat pentru un fellowship la Londra în unul din cele mai mari centre de terapie intensivă pentru copii, care era un centru de terapie intensivă pediatrică cardiacă, postoperator cardiacă. Nu știam eu cu ce se mănâncă lucrurile. M-am dus acolo, tânăr specialist, credeam că știu foarte multe și când am ajuns acolo m-am făcut așa de mică și mi-am dat seama că știu atât de puțin și practic o cam iei așa, de la abecedar.”, a declarat Ioana Dumitrașcu-Biriș.
După un an, Ioana a deprins „abecedarul”. A fost doar începutul.
„După un an am zis: cum, eu ce să fac după an, păi eu sunt așa de mică, mai trebuie să stau, trebuie să învăț. Și am mai stat un an. Și spre sfârșitul anului al doilea am zis: n-am unde să plec, eu trebuie să învăț meserie cum trebuie. Terapia intensivă cardiacă e frumoasă, dar îți trebuie o echipă completă pentru așa ceva și partea de cardiologie pediatrică e baza ca să poți să înțelegi ce faci în terapie intensivă cardiacă. Și am aplicat pentru un fellowship de cardiologie pediatrică.”, a povestit medicul Dumitrașcu-Biriș.
În România, doar 15% din malformațiile congenitale de cord sunt depistate înainte de naștere
Anii au trecut, iar astăzi, Ioana este specialist în cardiologie fetală. Este o supraspecializare care încă în România este mult deficitară. Specialiștii în cardiologie fetală pot depista intrauterin orice problemă la inima în dezvoltare a micuților.
„Gândiți-vă că la 14 săptămâni, inima este cât un bob de orez. Ca să știi să te uiți corect la ea înseamnă foarte mult training și specialistul de medicină fetală numai asta face: scanează feți de dimineața până seara. La noi, în România, majoritatea părinților află după ce se naște bebe că e o problemă majoră de inimioară. Cred că suntem undeva la 10-15% la nivel național de diagnostic înainte de naștere al malformațiilor congenitale de cord.”, a mai spus tânărul medic.
Ioana Dumitrașcu-Biriș vrea să schimbe acest 15%, în contextul în care la fiecare 100 de sarcini, una e afectată de o malformație congenitală de cord. Și își va folosi pentru asta toată experiența acumulată în cei 9 ani de când stă la Londra, acolo unde lucrează ca medic specialist la unul dintre cele mai mari centre universitare de cardiologie pediatrică și fetală din Anglia, Evelina London Children’s Hospital. Se reîntoarce în țară unde își propune să formeze și alți specialiști în cardiologie fetală.
„În prezent, pentru că soțul meu a zis: vreau să mă întorc în România, au trecut aproape 11 ani. Eu am spus: ești foarte curajos să faci asta, eu nu pot să o fac. Dar mi-am schimbat contractul și lucrez part-time acolo, adică o săptămână sunt la Londra, o săptămână sunt în România. Consult și aici, merg și la București. Oameni formați în cardiologie fetală nu avem și acum dorința mea cea mai mare e să încep să formez tineri doctori în direcția asta ca să putem să avem cât mai mult diagnostic la timp.”, a declarat Ioana.
„E foarte frumos să trăiești în alte țări, e foarte reconfortant, dar emoțional întotdeauna te încarci foarte tare când vii acasă”
Recent, Ioana s-a alăturat echipei de medici din străinătate care au operat copii pe cord într-o săptămână maraton, în cadrul noului compartiment deschis la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. A fost prima misiune în țară, după 11 ani de la părăsirea ei. Cum a fost revenirea?
„Foarte încărcată emoțional. Deși fac asta de atâția ani, e foarte diferit când faci asta cu oamenii tăi. Vezi efectiv părinți disperați care simt că au o șansă. (…) După vreo patru nopți la Institut, am avut un caz care a mers destul de greoi, am știut că o să fie bine, dar postoperator poți să ai câteva ore care sunt stresante pentru toată lumea. Când s-a stabilizat copilul, pe la două noaptea, am mers să pun capul pe pernă și am avut așa o stare de eliberare. Demult nu am mai simțit treaba asta. E așa o stare minunată. Și după 5 ore când am revenit pe secție să îl văd, extubat, aproape zâmbea, e așa o stare care îți dă energie pentru următorul an. (…) Sufletul, emoțional vorbind, întotdeauna o să fie acasă. Mă bucur foarte tare că m-am întors în Timișoara, energia pământului de acasă o să rămână întotdeauna. E foarte frumos să trăiești în alte țări, e foarte reconfortant, dar emoțional întotdeauna te încarci foarte tare când vii acasă.”, a mai spus Ioana Dumitrașcu-Biriș.
La Institutul de la Pădurea Verde, în urmă cu o săptămână, medicii din compartimentul de chirurgie cardiovasculară pediatrică au realizat 16 intervenții. Echipa de doctori a fost sprijinită de specialiști români și străini din Germania.
Vă reamintim că, la Timișoara, au fost reluate operațiile pe cord la copii la mijlocul lunii martie, după 20 de ani de pauză.