A mai rămas mai puțin de o lună până la încheierea campaniei de strângere de fonduri pentru tipărirea nuvelei grafice despre Anina, plata autorilor și promovarea cărții Din Subteran La Suprafață – Povestea unui oraș post-industrial.
Cartea, a cărei conținut face referire la pasaje din trecut și situația actuală din orașul Anina, județul Caraș-Severin, dezvăluie cititorului personajele cheie din oraș și imprimă un efect antropologic dar și afectuos asupra stării de fapt a lucrurilor. Pe parcursul cărții realizezi cum poți vedea un oraș mai departe de norul de tristețe cu care este acoperit, te face să deschizi larg ochii și să lași curiozitatea să-ți fie ghid în descoperirea oricărui oraș mic din țară.
Până în acest moment, cu ajutorul campaniei #SprijinaBDAnina, cei 75 de susținători au donat 42% din cei 15.000 lei necesari și au epuizat două din șase recompense. Cei care vor să ajute proiectul să ajungă la final o pot face în continuare pe https://tinyurl.com/Sprijina prin:
35 lei, cartea iBook;
55 lei, cartea format fizic;
60 lei, cartea format fizic și un semn de carte;
80 lei, cartea format fizic și set de vederi.
Dezvoltarea personală prin BD-uri
În campania #SprijinaBDAanina s-au alăturat autori de BD, ilustratori și artiști urbani din toată țara, care au convenit la unison că benzile desenate prezintă radiografia unor culturi prin ochii unei diversități de personaje. Lecturarea constantă a BD-urilor deschide ușa spre noi modalități de exprimare și, în final, chiar spre conturarea unor idei noi despre viață. Peste toate acestea conștientizezi cât de multă muncă este în spatele realizări unei cărți de bandă desenată.
Adrian Cârciova aka Fose Cartoons, Tony Baboon (Artist Urban)
“Am învățat că banda desenată, ca și o carte, îți dezvoltă imaginația și răbdarea mai mult decât o face un desen animat sau un film, pentru că te obligă să-ți imaginezi ce se întâmplă între cadre și să-ți creezi în cap propria muzică, propriile mișcări, efecte speciale și voci. Toate aceste lucruri fac din banda desenată o experiență personală fără termen de comparație.”
Andreea Chirică (Ilustrator de carte, autor de bandă desenată)
“Am învățat că lumea nu este un tot unitar, ci că există lumi și universuri care coexistă, că fiecare ne construim “lumea” în capul nostru și o adaptăm/ne adaptăm la lumile celorlalți. Asta poate pentru că am preferat mereu să citesc romane grafice și benzi desenate autobiografice sau inspirate din realitatea imediată, unde autorii deschid larg ușa lumii lor și te lasă să intri fără rezerve.”
Robert Obert (Artist vizual)
“Puterea asta narativă a benzilor desenate mi-a rămas în sistem, e una din pârghiile importante în parcursul meu artistic. De acolo am învățat mai bine sarcasmul și autoironia sau valori morale, etice și mi-am pus întrebări despre existență.”
Alexandru Ciubotariu – Pisica Pătrată (Artist urban)
“Am învățat să iubesc cartea, în primul rând. Să o apreciez pentru conținutul ei, dar și pentru forma ei fizică, devenind între timp un colecționar de carte și de periodice de bandă desenată sau de domenii conexe ale sale, fie că e ilustrație de carte, caricatură, animație sau obiecte legate de copilărie. Banda desenată este o modalitate, pentru mine cea mai frumoasă, de a spune o poveste. De aici am învățat lecții și idei importante pentru viață, așa cum alții și le extrag din cărți (clasice), filme sau alte forme de artă. Pentru că da, banda desenată este o formă de artă. Ce-a de-a 9-a.”
Șleam Georgiana (Autor BD)
“Cea mai mare parte a timpului mi-o ocup citind webcomic-uri. Nu am avut niciodată o preferință anume a ceea ce mi-ar plăcea să citesc. De multe ori după ce terminam de citit o bandă desenată eram mereu motivată de a-mi transpune în realitate poveștile pe care le cream. Astfel banda desenată mi-a arătat o nouă modalitate de a mă exprima, de a-mi pune arta într-o formă mult mai deschisă și interactivă.”
Ileana Surducan (Ilustrator de carte, autor BD)
“Citind benzi desenate am învățat să fac și eu benzi desenate. Întâi mi-am dat seama că desenând pot crea lumi și personaje fantastice, care poartă cititorul într-o călătorie minunată. Apoi am realizat că însăși viața de zi cu zi poate fi transformată în poveste și tradusă în bandă desenată. Realitatea primește o dimensiune nebănuită – povestea care rezultă din sinteza unor lucruri aparent banale poate să amuze, să emoționeze sau să invite la reflecție într-un mod mult mai profund.”
Daniel Eduart Buruiană (Ilustrator și autor BD)
“Nu consider că am învățat ceva, probabil fiindcă nu am citit benzi desenare care să conțină un mesaj în acest sens. Însă, prin intermediul benzilor desenate am cunoscut un univers care cuprinde atât realitatea cât și fantasticul, indiferent că este vorba despre trecut/fapte istorice, despre prezent sau viitor.”
Adrian Serghie (Autor BD)
“Am început să lecturez benzi desenate de îndată ce am învățat să citesc. Acestea mi-au oferit o cale de evadare, mi-au deschis lumi care nu credeam că există, mai pentru un introvertit ca mine.Nu am fost mereu satisfăcut de poveștile regăsite în benzile desenate citite, așa că m-am apucat și eu de scris și ilustrat, propriile variante. Am crezut că e ușor, așa cum crede toată lumea la început despre un lucru, ca apoi să descopăr adevărata munca din spatele unei benzi desenate.”
Parteneri în acest proiect sunt: Primăria Anina, Centrul Ceh, Sprijina.ro, One World România la Școală, Mina de Idei Anina, iar partenerii BD: Benzi Desenate Românești, Revista COMICS, București ComicsFest, Muzeul Benzii Desenate și Sibiu Comics Club. Informațiile suplimentare se pot obține accesând siteul și platformele de social media: https://bloczero.ro/ Facebook https://www.facebook.com/bloczero/ Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/ https://bloczero.ro/
Express de Banat este partener media al proiectului.