Din sportul reșițean a rămas onoarea trecutului

Prezentul ne mai oferă doar sporadic bucurii în sport. În condițiile în care performanțele sunt tot mai rare, iar unii sportivi de top sunt nevoiți să abandoneze activitatea, ne mai rămân doar poveștile frumoase care au adus faimă acestui colț de țară. Nostalgia i-a cuprins astăzi pe cei prezenți în sala de ședințe a Primăriei Reșița, unde patru legende vii care s-au dedicat activității sportive au primit titlurile de Cetățeni de Onoare.

Regina popicelor, Marika Zsizsik, venerabilul Ilie Pătruică, fost conducător de prestigiu al sportului cărășean, antrenorul emerit de atletism Iosif Corneliu Măzăran, prin mâinile căruia au trecut și încă mai trec generații întregi de campioni, și numărul 1 al vitezei în coastă, „fruncea“ automobilismului, pilotul Lucien Hora, au primit marți binemeritatele distincții. Actuali și foști sportivi, antrenori, profesori de sport, conducători de cluburi sportive, medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 la aruncarea suliței, Gheorghe Megelea, au asistat la emoționantele momente.

„Ați reprezentat cu cinste municipiul Reșița pe plan național și internațional, ați sprijinit sportul cu multe eforturi, dar și cu devotament. Ați format la rândul dumneavoastră generații de viitori campioni. Un motiv în plus pentru a vă exprima astăzi întreaga recunoștință și considerație“, a spus Ioan Crina, viceprimarul cu atribuții de primar.

Vizibil emoționați, cei mai noi Cetățeni de Onoare ai Reșiței s-au destăinuit în fața consilierilor locali.

„Acest titlu de Cetățean de Onoare al Reșiței îl dedic familiei mele. În 1938, tatăl meu a venit la Reșița, pentru câteva luni, să joace fotbal. Și a rămas aici. Absolut toți membrii familiei noastre au făcut sport, băieții fotbal, fetele handbal și popice. Sper ca în viitor Reșița să rămână același oraș frumos care a fost atunci când tatăl meu și mama mea au venit aici și s-au îndrăgostit de aceste meleaguri. Urez mult succes Consiliului Local și, dacă se poate, mai mult sprijin pentru UCM Reșița. Când ies în pensie peste vreo două luni, nu vreau să fiu ultimul angajat care pleacă“, a spus marea noastră sportivă Maria Zsizsik.

„Acest titlu a venit în momentul în care mă consideram uitat de comunitate și mi-a făcut o bucurie atât mie, cât și familiei, căreia îi sunt profund îndatorat. Deoarece am pus mereu activitatea sportivă înaintea familiei. Dar familia nu m-a neglijat niciodată. Sunt în situația emoționantă de a nu putea exprima exact sentimentele ce mă copleșesc. Dintre obiectivele construite în perioada când eram la cârma sportului reșițean, aș aminti doar Sala Polivalentă din Reșița, care e copilul meu de suflet, singura din țară amplasată în Centrul Civic. Cei mai frumoși ani ai vieții mele i-am petrecut pe stadionul din Valea Domanului, rămânându-mi în suflet glasul crainicilor de la radio, Nicolae Secoșan, Mureșan și Dan Ștefănescu: «Aici Valea Domanului, minutul 20, 1-0 pentru gazde, a marcat Dudu Georgescu». Toate urmate de aplauze, zgomote, strigăte din partea celor 10-12.000 de spectatori prezenți pe stadion. Drumul parcurs de mine în lumea sportului a fost plin de urcușuri și coborâșuri. Dar am reușit mereu să mă ridic și să continui cu demnitate ceea ce mi-am propus. Vă mulțumesc tuturor pentru bucuria pe care mi-ați făcut-o acum, în amurgul vieții, prin acordarea acestei distincții importante pentru mine“, s-a confesat cu lacrimi în ochi venerabilul Ilie Pătruică.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157662448439395″]

„Vă mulțumesc tuturor pentru onoarea pe care mi-ați acordat-o. Deși sunt la o vârstă înaintată, voi lupta în continuare pentru sport. Voi rămâne dator în continuare prin rezultatele sportivilor noștri. Aș vrea să fac câteva remarci privitoare la sportul reșițean, mai ales la atletism. Sportul reșițean a avut marea onoare de a duce până astăzi la Jocurile Olimpice trei sportivi născuți, crescuți și concurând pentru orașul Reșița. Referitor la atletism, în 2012 a fost pentru prima oară în istorie când județele din vecinătatea Caraș-Severinului nu au avut niciun sportiv la Jocurile Olimpice. La Londra am avut onoarea să avem un atlet, pe Marius Cocioran, vom avea onoarea să-l avem și anul viitor, la Rio de Janeiro. Țin să vă anunț că în 2016, la Jocurile Olimpice, e posibil să avem trei atleți reșițeni“, a spus încrezător reputatul antrenor Iosif Corneliu Măzăran, care a împlinit recent 74 de ani.

„Nici când am debutat la viteză în coastă nu am fost așa de emoționat ca acum. Am avut norocul și onoarea ca acum mai bine de 25 de ani să mă întâlnesc cu marele Werner Hirschvogel, și el Cetățean de Onoare, dar care acum nu mai este printre noi. El a ținut sus ștacheta sporturilor cu motor la Reșița. Am avut 34 de ani neîntrerupți de cursă pe Valea Domanului. Anul acesta, am vrut să organizăm Memorialul Werner Hirschvogel, dar din păcate n-am avut posibilitatea de a-l onora pe Werner așa cum se cuvine. Prin această distincție oferită, care mă responsabilizează și mai mult, e de datoria mea să vin la dumneavoastră și să vă cer ajutorul, să nu lăsăm să moară sportul cu motor al Reșiței. Sper ca în 2016 să putem organiza această competiție și să ducem mai departe tradiția, să scoatem noi campioni. Sportul cu motor trebuie să meargă mai departe, pentru ce-a fost înaintea mea, ce-a fost în timpul meu și ce va fi pentru copiii care trăiesc în Reșița și pe care trebuie să-i sprijinim“, și-a încheiat pledoaria Lucien Hora, cel mai bun pilot al României din istoria recentă a vitezei în coastă.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/