Din spitalul din Caransebeș lipsesc medicamente de o importanță vitală! Din 9.000 de pacienți, doar 16 reclamă că li s-a cerut șpagă!

untitled design set 970x90 px

Doctorul Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, n-a înghițit absolut deloc pastilele aruncate în spațiul public de primarul Caransebeșului, Felix Borcean, și-l desființează pe edil, pe care prezintă în antiteză față de Marcel Vela. 

Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș e subiect de scandal de mai multă vreme, dar puroiul a ieșit abia acum cu adevărat la suprafață. S-a vorbit despre șpagă, despre medici care iau sute de milioane salariu de la stat, dar în timpul programului prestează în cabinetele private, pe alți bani, despre nereguli, pile, posturi cu dedicație, mizerie și lipsa medicamentelor, despre aparatură de milioane care stă nefolosită și despre câte și mai câte. „Nu există un conflict personal cu Felix Borcean, subliniez personal. În mai multe rânduri, în calitatea sa de primar, Felix Borcean, a afirmat public despre medicii din Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș că «sunt șpăgari». Acuzația este absolut nefondată, atâta vreme cât nu există nicio dovadă. Mai mult, în acel «top al mitei», pe primele șapte luni ale anului, Spitalul din Caransebeș înregistrează 16 răspunsuri afirmative la întrebarea dacă li s-a condiționat actul medical de gesturi de mită și foloase necuvenite din partea medicilor și asistentelor. În acea perioadă, în spital au fost 9.000 de internări, dintre care trei sferturi urgențe. Mai mult, chestionarul în baza căruia s-a facut această evaluare este anonim și nu constituie nicio plângere penală”, a reacționat Gheorghe Borcean.

Medic în spitalul caransebeșean și președinte al Colegiului Medicilor din România, acesta spune că nu a aruncat cu fumigene, așa cum pretinde primarul, ci că a prezentat probleme reale și foarte grave cu care se confruntă unitatea medicală. Medicul Borcean susține că n-ar fi existat toată această polemică dacă preocuparea primarului s-ar fi văzut în rezolvarea problemelor administrativ-financiare ale spitalului. „Dacă insist public să repare lifturile (spitalul are șase lifturi în dotare, dintre care doar unul merge) este pentru că nimeni în afară de medici nu se gândește responsabil la situația nefericită, oricând posibilă, ca nici acela să nu meargă. Serviciul de urgență este la parter iar terapia intensivă, blocul operator și sala de nașteri sunt la etajul 7. Dacă cineva în situație de urgență majoră, moare în fața sau într-un lift defect pentru că nu a putut fi transportat, cine răspunde?”, întreabă Gheorghe Borcean. 

Primarului i se reproșează că a vorbit cu ironie despre probleme cu adevărat grave întâlnite la spitalul din Caransebeș, probleme care pot duce cu ușurință la cazuri de deces. „Orice medic, nu și primarul, știe cum se răspândește exponențial o boală microbiană. Acest mod de abordare denotă pe lângă necunoaștere și rea-voință, iresponsabilitate și lipsă de maturitate din partea preopinentului. Au trecut șase luni de când trusa de chirurgie laparoscopică, pe care fostul primar, Marcel Vela, a cumpărat-o pentru spital(deci este a primăriei), nu funcționează. Autoritățile au fost notificate în scris, în repetate rânduri. În această perioadă am pierdut aproximativ 200 de cazuri care s-au operat în altă parte. Asta înseamnă, la un calcul simplu, aproximativ 300.000 lei pierdere. E mult, e puțin? Judecați!”, a mai precizat medicul Borcean, intrând puțin și în zona politică. 

publicitate ziar expresb 1000x100

A fost adus cu acest prilej în discuție și programul cu finanțare europeană de aproximativ 3.500.000 Euro, demarat în 2013, prin care au fost achiziționate șase aparate de imagistică medicală. Dintre acestea, trei nu sunt utilizate nici până azi, avertizează Gheroghe Borcean. Oare acelea nu erau necesare pacienților, cetățenilor?, întreabă acesta. Și nu se oprește aici. „Primarul afirmă că farmacia spitalului este aprovizionată, că are un stoc de medicamente în valoare de aproximativ 100.000 lei. Un alt calcul simplu: avem aproape 1200 de pacienți pe lună care stau în medie 6-7 zile în spital; ceea ce înseamnă 83 de lei în medie pentru fiecare pacient pentru 6-7 zile de spitalizare, adică între 13-15 lei pe zi/pacient. Trebuie menționat că există perioade în care din spital lipsesc medicamente de o importanță vitală și care nu pot fi înlocuite, situație în care pacienții sunt nevoiți să-și cumpere tratamentul. Cu aceeași seninătate se afirmă public că aceasta este «situația sistemului sanitar din România»”, a mai punctat medicul. 

Primarul Borcean se face astfel vinovat pentru puroiul depistat la Spitalul Municipal Caransebeș. Acum nu are încotro, trebuie să pună mâna pe bisturiu și să taie în carne vie!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/