Din puțul gândirii Ralucăi Turcan

Dintre toate liberalele care prestează activitate la vârful partidului și al guvernului, Raluca Turcan este de departe cel mai profund exemplu de devotament, abnegație și de dăruire puse în slujba (po)pulimii de pe plaiurile mioritice. Un nesecat izvor de inteligență pură, de cinste și onestitate. Și nu mă refer la topica sintaxei, cea cu aranjarea în ordine a cuvintelor în sintagme și propoziții, ci la ceea ce face Raluca de un an și ceva în guvernele liberale, trudind pentru bunăstarea noastră, a tuturor.

Prin muncă multă, sudoare și mai știu eu ce, fata asta, moldoveancă din naștere, ne arată că și femeia poate să răzbată în lumea bărbaților misogini. Nu fiți cârcotași, amintindu-vă de ceea ce spunea despre ea Ludovic Orban în fața tinerelor liberale aspirante la gloria eternă în urmă cu vreo patru ani: „Vă recomand să nu urmaţi stilul de carieră politică al Ralucăi Turcan, Mioarei Mantale, Elenei Udrea. Nu trebuie să treceţi prin patul niciunui şef dacă vreţi să ajungeţi în funcţii publice importante”. „Vai, domnule viitor prim-ministru al unei țări membră UE”, ar fi exclamat câteva dintre junele peneliste, „chiar nu vă e rușine deloc obrazului să spuneți una ca asta despre tanti Raluca?” În schimb, cele mai multe și-au dat ghionturi și au chicotit, cu gândul la cariera politică la care urmau să se înhame de bunăvoie și la funcțiile la care se făcea trimitere. Este adevărat și faptul că nea Ludovic n-a spus-o cu răutate, dovadă că doi ani și ceva mai târziu a făcut pace cu aceasta, propunându-i funcția de vicepremier, iar de atunci Raluca e nelipsită din guvernele liberale.

Dar să lăsăm cancanurile astea de tot rahatul la adresa unei adevărate doamne a politicii dâmbovițene și să vedem ce a declarat aceasta, în urmă cu câteva zile, cu gândul la binele pensionarilor și sănătatea bugetului de stat: „Bugetarii care încasează și pensie vor trebui să opteze în 30 de zile de la publicarea legii care va interzice cumulul pensiei cu salariul la stat cu ce rămân”. Cu exprimarea literar-artistică și cu virgulele doamna Turcan stă prost, dar cu gândirea economică nu. Aici îl are model pe șeful dumneaei, Florin Cîțu. Păi de ce să le dai și pensie și să-i lași și să muncească la stat? Să se îmbuibeze acum, la bătrânețe? Ei, drăcia dracului. Să se hotărască: ori, ori, căci și cu mândra, și cu draga nu se poate.

leader board 728 x 90 px

Câtă dreptate zace în puțul gândirii doamnei Turcan! Dar ce ziceți, doamna Raluca, în cazul politicienilor noștri nu ar trebui votată o lege care să interzică cumulul salariului la stat cu șpaga, caz în care ăștia, ca matale, să se decidă în 30 de zile de la publicare în Monitorul Oficial pentru ce optează? Ar fi o idee, nu-i așa?