Centrul de Proiecte al Timișoarei înființat de Nicolae Robu, schimbat ca să corespundă viziunii lui Dominic Fritz. Cu ce se va ocupa?

Centrul de Proiecte al Timișoarei, înființat de Nicolae Robu pentru gestionarea proiectelor culturale care primeau finanțare nerambursabilă de la primărie, va fi modificat la inițiativa lui Dominic Fritz, prin votul consilierilor locali. Astfel, centrul ar urma să se ocupe de finanțarea tuturor proiectelor societății civile.  

Astfel, aleșii locali au fost de acord ca acest centru să își extindă competențele și să gestioneze toate finanțările nerambursabile ale primăriei. Potrivit proiectului aprobat de consilierii locali, Centrul de Proiecte va acorda și consiliere ONG-urilor în scrierea de proiecte eligibile pentru alte linii de finanțare.

„Acest centru de proiecte al Timișoarei va gestiona, în mod total transparent, potrivit unor reguli clare, banii pe care primăria îi va da comunității pentru proiecte din cultură, educație, tineret, sport, mediu, implicare civică și socială. Prin centru se vor derula și finanțările pentru proiectele societății civile și organizații ale cetățenilor Timișoarei pentru proiectul Capitală Culturală Europeană. E un mecanism similar de acordare de granturi pe fonduri europene sau norvegiene. Pentru domeniile cultură, educație, tineret și sport, Primăria Timișoara a mai acordat finanțări în trecut, dar în mod netransparent și fără predictibilitate. Noi le adunăm sub aceeași umbrelă tocmai ca să existe  un mecanism transparent și o gândire strategică în spate.”, a argumentat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Noul centru este parte din strategia culturală a orașului. Potrivit viziunii noii administrații, primăria nu va mai finanța evenimente culturale proprii, ci va susține și încuraja pe cele ale comunității. Evaluarea acestora va fi făcută de o comisie independentă. De asemenea, noul centru va acorda burse și rezidențe și va realiza parteneriate cu organizații de profil din Timișoara și din străinătate. Tot în cadrul centrului ar urma fie monitorizate și evaluate impactul acestor finanțări, dar și să fie corelată agenda evenimentelor finanțate, astfel încât două evenimente mari din același domeniu să nu aibă loc în același timp.

Directorul viitorului centru va fi ales prin concurs, iar aplicanții trebuie să aibă experiență în gestionarea de fonduri nerambursabile. Veniturile centrului pot fi proprii (din închiriere de spații sau sponsorizări), de la bugetul local, național sau prin programe de interes internațional.