Din nou fără Contract colectiv de muncă la DGASPC Caraş-Severin? Negocieri sistate, presa nu trebuie să afle!

Negocierea Contractului colectiv de muncă (CCM) la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraş-Severin a intrat în impas. Un lider sindical aduce în discuţie… clientelismul politic.

Primul care a agitat public apele a fost, la începutul lunii noiembrie, Sindicatul Administraţiei Publice „Forţa Legii“. Acesta anunţa că, potrivit proiectului de buget pe 2019 al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraş-Severin, instituţia condusă de Elena Amzoi va asigura angajaţilor plata tuturor salariilor, a sporurilor prevăzute de lege, a voucherelor de vacanță și a normei de hrană.

Au urmat reacţia directorului executiv al DGASPC, Elena Amzoi, dar şi a vicepreşedintelui de resort al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici, cel din urmă declarându-se nemulţumit că a trebuit să afle din presă (în fapt, din Express de Banat, pentru că doar ziarul nostru a tratat acest subiect) despre întâlnirea dintre sindicalişti şi discuţiile avute de aceştia cu conducerea Direcţiei.

Tot reprezentanţi ai salariaţilor organizaţi într-un sindicat sunt însă cei care ne-au oferit zilele trecute informaţii de ultimă oră, de astă dată deloc optimiste, dinspre DGASPC.

Negocieri sistate, se apelează la ITM?

Ne-a contactat Ion Franţ, preşedintele Sindicatului „Speranţa“ Reşiţa, sindicat care are în componenţă funcţionari publici, dar şi angajaţi contractual, atât din aparatul propriu al Direcţiei, cât şi din serviciile rezidenţiale. Activ încă din 2006, Sindicatul „Speranţa“ Reşiţa este afiliat la FNS ProAsist, federaţie reprezentativă la nivel naţional în domeniu, federaţie membru permanent în Comisia de Dialog Social de pe lângă Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

„Sindicatul «Speranţa Reşiţa» nu a pregetat să ducă în faţa ITM Caraş-Severin pe «vechiul angajator» atunci când revendicările oamenilor nu au fost luate în seamă la negocierea Contractului Colectiv de Muncă din 2014, după cum nu va ezita să o facă nici acum, cu «noul angajator»“ – Ion Franţ, preşedinte Sindicat „Speranţa“ Reşiţa

Negocierea CCM demarată recent la DGASPC Caraş-Severin, spune liderul sindical, se face conform art. 135 , alin. (1), lit. a) al Legii nr.62/2011 a dialogului social. „Practic şi concret, negocierea o face Federaţia Naţională din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS ProAsist, unica reprezentativă la nivel naţional în domeniul asistenţă socială şi protecţia copilului (peste 7800 de membri de sindicat din sindicate afiliate din majoritatea judeţelor ţării), prin preşedintele Sindicatului «Speranţa» Reşiţa, mandatat de federaţie în acest sens, pentru că acest sindicat s-a afiliat încă din 2012 la federaţie. În perioada 2008-2013 în instituţie nu s-a înregistrat vreun CCM, iar primul legal a fost încheiat în 2013 din iniţiativa Sindicatului «Speranţa». Prin urmare, în această speţă, în unitate nu s-a schimbat nimic, pentru că în unitate nu există un sindicat reprezentativ conform legii invocate, care să cuprindă jumătate plus unu din totalul salariaţilor“, subliniază Ion Franţ, în contextul în care se ştie că la DGASPC există mai multe sindicate.

În contextul în care săptămâna trecută, în data de 19 noiembrie, la negocierea CCM s-a intrat în discuţiile tehnice pe fond, „FNS ProAsist, prin împuternicit Ion Franţ, preşedintele Sindicatului «Speranţa» Reşiţa, a propus sistarea momentană a negocierii, propunere acceptată de părţi, deoarece prin analizarea unor situaţii statistice solicitate angajatorului şi primite de către Sindicatul «Speranţa» s-au evidenţiat disfuncţionalităţi grave în aplicarea legii (legate de timpul de muncă al unor categorii de salariaţi, de raporturile acestora de muncă, cu implicaţii asupra bugetului instituţiei) imputabile angajatorului. Din această perspectivă, părţile în negociere sunt chemate, conform legii care guvernează acest tip de negociere, să acţioneze după principiul «check and balance» (verifică şi echilibrează), prin urmare ele nu pot fi făcute publice (deocamdată!!!)“, ne-a transmis Ion Franţ.

Concesii peste concesii!

Întrebat de expressdebanat.ro dacă există riscul real să se ajungă la conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă ori chiar la faza de arbitraj la Ministerul Muncii, liderul sindical ne-a declarat: „Personal, îmi exprim îngrijorarea că nu vom putea să ajungem la un acord/contract de muncă în interiorul celor 60 de zile asumate de comun acord, cu toate concesiile făcute pînă acum. O primă concesie ar fi că tolerăm la masa de discuţii părţi care nu îşi găsesc locul în cele trei articole din restrictiva Lege a dialogului social, şi mă refer aici la «Forţa legii», care de fapt este pe lângă lege, nu are nici sindicat constituit la nivelul unităţii care negociază, iar pe de altă parte, a făcut dovada reprezentativităţii la nivel naţional doar în domeniul «administraţie publică», pe când codul CAEN al DGASPC-urilor din ţară spune ca aceste instituţii sunt «asistenţa socială şi protecţia copilului». Mai sunt, de asemenea, aşa-zişi reprezentanţi ai salariaţilor care NU au fost mandataţi de nici un salariat să-i reprezinte! Aceştia şi «Forţa legii» par să aibă doar menirea de «a o ţine de mână» pe «doamna angajator», care, de altfel, a recunoscut la prima întâlnire că nu a mai participat niciodată la un acest gen de negociere, iar noi ceilalţi ar trebui să scuzăm până şi încălcările regulilor de reprezentare la negociere, ceea ce pune deja la îndoială onestitatea, principialitatea si corectitudinea abordării legilor incidente în problemele de substanţă ale unui contract/acord colectiv de muncă“.

Posturi care-şi aşteaptă noua clientelă politică?!

Liderul sindical nu ocoleşte nici subiectul clientelismului politic, fenomen resimţit pare-se chiar şi acum, după înlăturarea de la conducerea instituţiei a directoarei de tristă amintire Ana Vasile, din echipa Frunzăverde-Imbrescu. „Mai este şi politizarea excesivă a administraţiei de care suferă România, iar DGASPC Caraş-Severin nu face vreo excepţie… Se pare că mai sunt încă posturi bine plătite, neocupate, gândite pentru muncă puţină, care îşi aşteaptă clientela, după cum mai sunt posturi foarte bine plătite ocupate de cine «nu trebuie»… Celelalte posturi încă neocupate, cele mai prost plătite, sunt vitale pentru funcţionarea optimă a serviciilor rezidenţiale din subordinea Direcţiei, dar care – datorită particularităţilor forţei de muncă disponibilă în zona noastră – nu au şanse să prezinte interes pentru cineva, prin urmare vor rămâne neocupate. Iar imaginea pe care o arată instituţia este una relativ bună, când realitatea luată la bani mărunţi este cu totul alta…“, mai spune Ion Franţ, preşedintele Sindicatului „Speranţa“ Reşiţa. Aşteptăm şi punctul de vedere al conducerii instituţiei, care tocmai a aflat dacă şi în ce mod este beneficiară a ultimei rectificări bugetare a Judeţului Caraş-Severin, adoptată ieri de Consiliul Judeţean….

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/