Din nou amendă încasată pentru stația de epurare de la Jupa! Aquacaraș contestă sancțiunea

Inspectorii Apelor ABA Banat au controlat stația de epurare Jupa, care aparține de SC Aquacaraș SA,și au aplicat a doua sancțiune societății pe motiv că apa care se varsă în Timiș este apă uzată menajeră. Societatea Aquacaraș a aflat din spațiul public despre amendă pentru că nu a primit procesul verbal de la Apele Române.

Reprezentanții ABA Banat au dorit să verifice dacă se respectă legislația în domeniul apelor și dacă au fost implementate măsurile dispuse la controlul anterior.

A fost constatat faptul că prin gura de evacuare a stației de epurare erau evacuate ape uzate menajere neepurate în râul Timiș, fiind încălcate astfel și măsurile dispuse în 2020. Prin urmare, nu s-a constatat nici o schimbare în bine! De asemenea, stația de epurare Jupa nu are încă autorizație de gospodărire a apelor pentru evacuarea apelor uzate menajere. Prin urmare, societatea SC Aquacaraș SA a fost amendată din nou cu 40.000 lei”, menționează inginerul Mircea Coman din cadrul serviciului Inspecția Bazinală a Apelor Banat.

leader board 728 x 90 px

La Stația de Epurare la care se face referire se execută, conform reglementărilor legale, probe tehnologice de monitorizare și testare ca urmare a finalizării lucrărilor de punere în funcțiune, conform măsurilor impuse de A.B.A Banat. Lucrările au fost finalizate în 11.02.2021 și au fost finanțate în totalitate de către Aquacaraș, spun reprezentanții Aquacaraș.

Precizăm că execuția probelor tehnologice reprezintă o condiție obligatorie pentru obținerea autorizației de gospodărire a apelor, la care A.B.A Banat face referire. Prin urmare, considerăm că societatea Aquacaraș și-a îndeplinit cele trei obligații impuse de Administrația Bazinală de Apă Banat în urma controlului făcut în data de 28.02.2020 și anume: apele evacuate prin gura de evacuare sunt tratate, stația fiind funcțională, până la finalizarea punerii în funcțiune a Stației, societatea a vidanjat și transportat apele uzate colectate de câte ori a fost cazul, iar documentația tehnică necesară obținerii autorizației de gospodărire a apelor pentru evacuarea apelor uzate menajere include și rezultatul probelor tehnologice ce sunt în curs de desfășurare. Prin demersurile inițiate de la precedentul control efectuat de A.B.A. Banat, ne-am îndeplinit toate obligațiile ce ne revin. Astfel, considerăm total nejustificată constatarea celor de la A.B.A Banat, ca urmare a unui control făcut astăzi, chiar în timpul executării probelor tehnologice, iar formularea acestora este tendențioasă și arată excesul de zel prin care autorul informării dorește să își justifice orele petrecute la locul de muncă”, precizează directorul general Aquacaraș, Gheorghe Filipescu.

Șeful Aquacaraș mai spune că, astăzi nu am primit nicio informare referitoare la controlul la care se face referire și nu are în posesie procesul verbal al acestui control.

Așteptăm ca acestea să ne fie aduse la cunoștință, iar apoi, fără îndoială, ne rezervăm dreptul de a contesta în Instanță eventuala amendă la care se face referire”, mai adaugă Gheorghe Filipescu.