Din medic a devenit pacient în stare gravă! Povestea reșițencei salvate din ghearele COVID-ului de propriii ei colegi

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Cel mai grav caz de COVID-19 înregistrat în rândul personalului medical de la Institut fur Physikalische und Rehabilitative Medizin din Ingolstadt, Germania este al reșițencei Beata Melinda Bagosi. A luat virusul anul trecut, în primele săptămâni de la declararea pandemiei, cu totul întâmplător, după ce s-a prezentat la consult o persoană revenită dintr-o zonă roșie din Spania.

Medic fiind, lucra cu echipament de protecție, respecta protocoalele stabilite, era atentă la toate informațiile transmise în spital și conștientiza pericolul care pândea pe la colțuri. Nu și-a închipuit că virusul poate fi atât de perfid și că atacă atunci când nu te aștepți. Era perioada aceea de început când totul părea confuz, nimeni nu știa mare lucru despre virus și răspândirea lui. A remarcat târziu primele semne cu nas înfundat, febră în creștere și slăbiciune fizică, astfel că, în doar câteva zile, nu a mai putut respira. Panicată, a cerut ajutorul și din medic a devenit pacient, îngrijită de propriii colegi. Aceștia s-au speriat de starea ei gravă și au fost la un pas de o decizie grea: intubarea și transferul la Terapie Intensivă. Ambii plămâni erau deja compromiși, scădea saturația oxigenului sub valoarea de 90 și doar șansa unui organism tânăr și fără afecțiuni care a luptat din răsputeri cu boala a făcut ca evoluția ulterioară să fie pozitivă. În toate momentele grele, a fost încrezătoare în recuperare, mobilizându-și mintea asupra acestui fenomen despre care știe că necesită timp. A avut nevoie de două luni de concediu medical, perioadă în care parcursul a fost anevoios, pas cu pas. Se resimte și acum, la cel mai mic efort, chiar dacă a trecut mai bine de un an de la experiența care i-a marcat viața. Cu greu și-a reluat activitățile de relaxare preferate: plimbări în natură, bicicletă și drumeție în zonele montane.

Doctorița Beata Melinda Bagosi lucrează la Klinikum Ingolstadt, Institutul de recuperare fizică și reabilitare, unde profesează ca specialist în medicina de recuperare, subspecializarea geriatrie medicală pentru persoane vârstnice de 70 plus, grade obținute recent și de care este tare mândră. Știa deja din timpul liceului spre ce se va îndrepta, adică medicină și mai ales domeniul preferat. Spune că recuperarea înseamnă o nouă viață, șansa unui nou început pentru un corp accidentat, pentru fracturi, diverse alte traume, pentru înlăturarea durerii, chiar dacă procesul este de lungă durată.

„Am mai multe exemple pe care vi le pot da: am tratat 5 luni un pacient tânăr de 19 ani, care a suferit un grav accident de circulație, timp în care de la poziția orizontală și primii pași nesiguri a reînvățat să meargă, să nu mai aibă nevoie de sprijin, apoi pe un altul, după 17 intervenții chirurgicale, l-am asistat și recuperat în totalitate. Rezultate pozitive au și accidentele vasculare cerebrale, fără sechele dacă se intervine la timp.”, spune Melinda Bagosi.

De 10 ani a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și a luat drumul străinătății imediat ce s-a văzut cu diploma în mână. A căutat posturi anunțate pe internet și a aplicat la mai multe clinici și spitale din Germania. A cântărit foarte mult atestatul de limbă obținut la școala germană, la Bastilia din Reșița. Liceul „Diaconovici Tietz” i-a fost rampă de lansare și pentru asta se gândește în urmă cu mult respect și apreciere la adresa cadrelor didactice și admiră curajul și ambiția mamei sale care a înscris-o în clasa I fără să fi cunoscut germana. Spune că a avut norocul să participe la un proiect pilot inedit, unic la vremea aceea, aprobat de Ministerul Educației, un parteneriat între liceul reșițean și Școala superioară de meserii „Savoy” din Merano, Tirolul de Sud din Italia, care forma personal pentru industria ospitalității, pentru hoteluri de 5 stele. Era în clasa a XI-a și alături de alți 23 de colegi și cadre didactice, a plecat pentru șase luni în Italia, convinsă că o meserie și o limbă în plus nu strică. Pe lângă contactul cu eleganța desăvârșită, meniurile fine, bunele maniere în deservirea clienților, Melinda Bagosi a asistat întâmplător în zona balneară a edificiului la diverse proceduri de chinetoterapie, care aveau să-i schimbe viața. A fost uimită de felul în care se lucra acolo și spune că acela a fost punctul de plecare în profesia la care a început să viseze încă de atunci. A absolvit nu doar medicină generală, ci și alți trei ani, balneofiziochinetoterapie și recuperare.

STPT job 1000x200

A preferat străinătatea pentru că și-a dorit foarte mult acest lucru din copilărie, de pe vremea când mergea cu Formația de Dansuri „Enzian” a Forumului German din Reșița la partenerii din landul Styria, Austria. A remarcat diferențele culturale și de mentalitate, căldura oamenilor, detașarea și lipsa stresului zilnic, viața liberă și puțin complicată. De aceea a ales să locuiască într-o societate așezată unde nu are alte griji decât cele strict legate de confortul propriu și al partenerului ei de viață, Claudiu Vuc, unde știe că își poate valorifica potențialul profesional. Amândoi sunt pasionați de cunoaștere, de locuri noi, de cultură, artă și civilizație, sunt fini observatori ai arhitecturii și mobilărilor urbane din marile orașe. Recompensele și le oferă mereu, sub formă de călătorii, iar în cei 10 ani de când este medic în Germania, Beata Melinda Bagosi a adunat numeroase destinații de vacanță despre care vorbește cu mare plăcere.

„Am vizitat Mexic, Republica Dominicană, Insulele Caraibe, Scheyschelles, Maroc, Emiratele Arabe, Franța, Turcia și am participat la o interesantă croazieră pe mare, cu opriri în Estonia, St. Petersburg, Finlanda și Suedia. N-am avut o mare curiozitate pentru Statele Unite, am plecat la drum fără să mă gândesc ce va urma și recunosc, m-a cucerit Florida! E un loc minunat, unde cred că mi-aș dori să mai merg. În viitor ne dorim să atingem alte destinații interesante: Africa de Sud, coasta de vest a Americii, California, Cuba, Insulele Cayman. Ne facem singuri rezervările, ne documentăm temeinic înainte de a pleca asupra locurilor pe care urmează să le vizităm și ne oferim timp, cel puțin două săptămâni de vacanță”.

Se consideră cetățean planetar și orice relocare ar fi posibilă. Profesional, i-ar fi plăcut Elveția, acolo unde, după un schimb de experiență la care a participat, a fost impresionată de stilul de muncă și de viață, de metodele aplicate în clinica vizitată.

Revine mereu acasă, la casa din Ingolstadt, la pacienții ei și se dedică meseriei care i-a adus numeroase satisfacții. Chiar dacă este medic specializat în recuperare, în cel de-al doilea val al pandemiei, în toamna anului trecut, s-a oferit voluntar să lucreze în secția de Interne, acolo unde era nevoie în spitalul care făcea față tot mai greu cazurilor grave de infecție cu virusul SARS-CoV-2. A fost remarcată de superiori ca bun diagnostician, medic al cărui cuvânt contează. Mai contează și faptul că vorbește limba maghiară, motiv pentru care este solicitată adesea ca translator pentru pacienți sau în relația cu diverși parteneri oficiali ai instituției sanitare. La spitalul unde profesează, Beata Melinda Bagosi face parte dintr-o mică Românie medicală, fiind acolo numeroși alți medici români de diverse specialități, unii situați pe diferite trepte ierarhice. Se aude adesea românește și prin saloane pentru că numărul conaționalilor stabiliți în Ingolstadt și împrejurimi este destul de mare.

Dr. Beata Melinda Bagosi ia în calcul orice specializare suplimentară, nu se dă în lături de la nimic nou și așteaptă surpriza zilei de mâine cu noi provocări profesionale! Deviza ei este Carpe Diem (trăiește clipa)!

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/