„Din inima Satului” pentru viitorul Banatului

14 localități din Caraș-Severin, atât din mediul rural, cât și din mediul urban, se pregătesc, vara aceasta, în cadrul a două programe educaționale, să pună capăt tuturor prejudecăților sociale, astfel încât educația de astăzi să devină piatra de temelie a unei lumi mai bune de mâine.

Inteligența emoțională și ramurile sale – dezvoltarea personală, socială, emoțională rămân cele mai importante aspecte care contribuie la formarea unui copil reușit. Ei bine, ținând cont de aceste lucruri, anul trecut, Episcopia Caransebeșului, alături de mai mulți parteneri locali și județeni, au dat startul programului „Tabăra din Inima Satului”, un program care au reușit să se schimbe complet viziunea despre viață celor aproximativ 400 de copii din mediul rural al județului Caraș-Severin, tinerii având ocazia, prin intermediul taberelor și școlilor de vară organizate, să acceadă la un bagaj vast de cunoștințe, noțiuni care au avut în prim-plan: autocunoașterea, comunicarea, înțelegerea potențialului propriu, înțelegerea potențialului celor din jur – totul pentru a ușura adaptarea, impunerea și exprimarea în diferite medii sociale.

Datorită succesului înregistrat în 2019, inițiatorii acestui demers propun, pentru anul în curs, un concept nou: „Tabăra din Inima Familiei” care, spre deosebire de „Tabăra din Inima Satului”, se va adresa nu doar copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, ci și părinților, atât celor din mediul rural, cât și celor din mediul urban. Ca atare, „Tabăra din Inima Satului” urmează să fie găzduită în satele: Teregova (18-22 iunie), Berzasca (26-30 iunie), Zăvoi (03-07 iulie), Moniom (16-20 iulie), Lăpușnicu Mare (09-13 august), Cornereva (22-26 august), Berliște (27-31 august), Măureni (08-12 septembrie), în timp ce „Tabăra din Inima Familiei” vizează orașele: Reșița (28 august-01 septembrie), Caransebeș (02-06 iulie), Oravița (30 iulie-03 august), Bocșa (06-10 august), Moldova Nouă (25-29 iunie), Băile Herculane (09-13 iulie).

Proiectul se va derula în parteneriat cu primăriile, școlile și parohiile ortodoxe din aceste localități și va fi sprijinit de Centrul de Tineret Moniom, ATOR Banatul de Munte, Asociația Învățătorilor Caraș-Severin și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin.

În această perioadă se încheie protocoalele de colaborare cu partenerii locali și se alcătuiesc listele de copii din aceste localități care vor beneficia gratuit de cinci zile de tabără, după un concept (conceptul TDIS) testat cu succes în 2019 și îmbunătățit cu noi ateliere și abordări în acest an. Astfel, pe lângă atelierele de dezvoltare personală, educație pentru viață, formare duhovnicească, cele artistice, serile tematice, jocurile, concursurile și excursiile – activități derulate în cadrul TDIS 2019 – anul acesta, organizatorii propun ateliere pentru părinți, precum și module de prevenție în ceea ce privește consumul de droguri și traficul de persoane.

Cuib de vise 1000x100

Programul va fi implementat cu ajutorul unei rețele de aproximativ 100 de voluntari TDIS, alcătuită în mare parte din tineri de la ATOR Banatul de Munte, dar și din cadre didactice de la școlile partenere.

În perioada următoare vor avea loc mai multe sesiuni de formare și perfecționare a voluntarilor, prima dintre ele fiind organizată, astăzi, 29 februarie, la Oravița. Vor urma alte sesiuni de formare la Caransebeș (07 martie) și la Reșița (14 martie), organizatorii estimând că de acestea vor beneficia peste 400 de copii și tineri din județ alături de părinții acestora.

Informații suplimentare referitoare la programul TDIS pot fi obținute de la pr. Mihai Ciucur – coordonator program TDIS, tel: 0734 773 477, iar referitor la sesiunile de formare a voluntarilor de la Anita Radics – coordonator al rețelei de voluntari: 0726 561 449.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/