De 4 ani de zile, tineri voluntari ai unei organizații europene (shkr.ch) oferă îngrijire câinilor maidanezi din Oțelu Roșu. În colaborare cu Primăria din localitate, vechiul padoc de la Gura Jgheabului a fost transformat într-unul modern, la standarde europene, în zona Gai, aici unde organizația a primit teren din partea administrației publice locale.
Soții Rebeca și Olivier Bieli lucrează la un adăpost de animale în Elveția, locuiesc în Franța, la granița cu Elveția, și practic toți banii strânși acasă îi investesc în „a doua casă”, la Oțelu Roșu. Aici unde au început extinderea padocului prin realizarea de țarcuri pentru câini de diferite rase și mărimi, au ridicat un spațiu pentru sterilizarea câinilor și pisicilor, un cabinet medical, dar și 6 încăperi pentru adăpostirea animalelor care vin pentru prima dată în centru, pentru o carantină necesară în primele zile de ședere. Soții Bieli au convins și alți voluntari să li se alăture și în fiecare an zeci de străini vin la Oțelu Roșu.
„Rolul nostru este să arătăm oamenilor că și animalele fără stăpân pot fi iubite. Avem atâta dragoste de dăruit încât este păcat să nu o manifestăm, pe animale, în cazul nostru. De 4 ani de zile am cules de pe străzi sute de câini, la ora actuală avem în îngrijire 100 de animale, care sunt deparazitate, sterilizate și pentru care mai nou am făcut chiar și un bazin gen piscină pentru a se răcori pe timp de vară. Stau în țarcuri, sunt îngrijiți permanent și noi sperăm ca lumea să ni se alăture și să înțeleagă necesitatea campaniilor de sterilizare pe care noi le facem periodic, gratuit. La noi vin anual voluntari din țări europene, gen work and travel (muncă și călătorie), adică îmbină utilul cu plăcutul, chiar și acum avem trei persoane din Germania și Austria, care ajută la curățenie, la construcție când este cazul și la munca cu animalele”, ne-a menționat Olivier Bieli.
Soților Bieli li s-a alăturat Tanja Kaupp, care, de dragul animalelor și pentru că iubește țara noastră, a cumpărat o casă în Oțelu Roșu și astfel poate să îngrijească zilnic câinii pe care-i consideră ca și copii ei.
„Animalele sunt blânde, să știți. Am avut experiențe multe și poate dacă se aruncă cu pietre în câini sau se vorbește violent atunci reacționează, dar sterilizarea este sfântă și atunci nici nu se mai înmulțesc și devin și mai cuminți. Chiar acum, de curând, am ridicat din zona Gura Jgheabului 20 de cățeluși pentru a nu ajunge să fie omorâți. Nu am mai avut loc, dar am reușit cu ajutorul voluntarilor să mai amenajăm câteva țarcuri, și iată că nu putem să nu ajutăm”, spune Tanja, care ne-a mai dat exemple de câini adăpostiți în padoc care au avut experiențe traumatizante.
„Îl avem pe Lăbuș, este cel mai în vârstă câine, are 19 ani și l-am preluat odată cu cei 30 de câini din vechiul padoc. O îngrijim și pe această cățelușă de Rottweiler, este oarbă, au aruncat-o proprietarii pentru că a orbit, este bătrână, are 10 ani. Sunt mulți câini cu istorie, fiecare are o poveste, am avut câini aruncați peste gard aici, la adăpost, pe timpul nopții, ne-am trezit cu ei. Oamenii trebuie să înțeleagă că, dacă ei sunt castrați, nu se mai înmulțesc și nu trebuie să mai arunce puii la naștere. Nu e greu doar să urmărească afișele din oraș, că noi anunțăm campaniile de vaccinare și sterilizare. Următoarea este în septembrie, timp de 4 zile, dar și așa, dacă avem cazuri, răspundem la apel”, ne-a declarat Tanja Kaupp.
Primarul orașului, Luca Mălăiescu, spune că este conștient că numai prin castrații la nivel național se poate decima numărul de animale stradale fără a le ucide.
„Ne-am gândit ca să fim mai activi în această asociație și, ca să putem fi parteneri, asociația elvețiană a înființat una românească, unde vom fi și noi membri cotizanți pentru hrana animalelor, dar și pentru diferitele proiecte pe care le vom avea împreună”, a precizat primarul Luca Mălăiescu.