Din decembrie 2023, noua Moldova Nouă!

moldova noua

Ion Chisăliță a prezentat în cadrul unei ședințe festive prilejuită de ziua orașului o radiografie a ceea ce s-a întâmplat în ultimul an în urbea de pe malul Dunării, dar totodată a dezvăluit și ceea ce urmează, perspectivele și direcția înspre care se va îndrepta Moldova Nouă în viitorul apropiat.

Edilul-șef a vorbit în primul rând despre investițiile derulate în ultimul an. A amintit astfel de reabilitarea Grădiniței PP2, investiție de aproape 5 milioane de lei, deja e finalizată, care mai așteaptă doar recepția, de Școala Gimnazială Alexandru Moise, din partea veche a orașului, a cărei reabilitare are termen de finalizare luna decembrie 2023. Stadiul lucrărilor executate e în prezent de circa 40 la sută. Un proiect mai mare, de 6 milioane de lei! Fosta policlinică se reabilitează și ea, se lucrează în momentul de față. 30 la sută din lucrări sunt deja executate, cu cele peste 4 milioane de lei investite urmând să se amenajeze în fosta policlinică un centru cultural multifuncțional.

Se lucrează totodată la iluminatul public. Lucrările sunt la început. „Facem tot orașul, mai puțin Strada 1 Decembrie, care se va face din bugetul local. Termenul de finalizare e decembrie 2023.”, a adăugat primarul Chisăliță. În Iagodărie, investiție a CNI, se construiește un bazin de înot. Lucrările sunt întârziate, dar se vor încheia, e convins acesta. Stadiul de execuție e de circa 70 la sută astăzi. Mult mai întârziat e proiectul privitor la teatrul de vară. „Va fi extins, se fac și parcul din Strada Dunării și zonele verzi din împrejurimi. Suntem în faza întocmirii proiectului tehnic. Termen de finalizare: decembrie 2023. Există un semn de întrebare, dar să sperăm că se va duce la bun sfârșit.”, a precizat Ion Chisăliță. Școala Sofia Arcan se reabilitează și va avea și un bazin de înot, împreună cu reabilitarea străzilor adiacente. Urmează licitația pentru atribuirea lucrărilor unui constructor, care are termen de finalizare tot luna decembrie a anului viitor. Grădinița Licuricii se află în fază de proiect. Trebuie doar avizat proiectul tehnic. Până în decembrie 2023 trebuie finalizată și această investiție.

„În plus, am dotat școlile cu echipamente IT în valoare de 2,7 milioane lei, iar Spitalul Orășenesc a fost o preocupare importantă pentru noi, spitalul se modernizează permanent, acum se încheie un proiect privind dotarea cu echipamente în valoare de 5 milioane de lei. Lucrăm și la un proiect tehnic privind reabilitarea din bani europeni a parcurilor. Sperăm ca la anul să avem și banii pentru execuție. Toate acestea sunt făcute din bani europeni, cu contribuție din bugetul local de 30 la sută, însemnând cofinanțare și cheltuieli neeligibile. Un efort deosebit, dar care se va vedea.”, a mai spus primarul Chisăliță.

S-au pus totodată la punct și problemele de la adăpostul pentru câini, de lucrează la două terenuri de sport, pe Valea Mare și pe Valea Baronului, și s-a intervenit pe câteva străzi unde circulația era problematică. Primăria Moldova Nouă a depus spre aprobare și finanțare și alte proiecte la Compania Națională de Investiții. Un zid de sprijin pe Strada Banatului, alte investiții în spital și o creșă de 70 de locuri în zona Serei își dorește administrația publică locală din fondurile CNI. Prin Programul Anghel Saligny, 9 milioane de lei vor intra în reabilitarea și modernizarea străzilor principale din oraș. Dar de acest program sunt legate și speranțele lui Ion Chisăliță pentru introducerea gazului metan în oraș. Prin Programul Național de Redresare și Reziliență se urmărește anveloparea unor blocuri, realizarea unor piste pentru biciclete și construirea unor locuințe pentru cadrele didactice și cele medicale care ar putea fi atrase în fascinanta Clisură a Dunării. Și viața oamenilor din Moldovița și Măcești se va îmbunătăți, a anunțat edilul, chiar dacă acolo investițiile vor trebui suportate de la bugetul local. Cât despre cei care locuiesc la bloc, împreună cu Aquacaraș, oamenii din Primărie vor igieniza fiecare subsol.

Cel mai important este însă altceva. Turcii de la Eti Bakir pregătesc realuarea exploatării de cupru la Moldova Nouă. Ia pe linie de turism, Ion Chisăliță e încântat de colaborarea cu ceilalți primari din zonă și că turismul în Clisura Dunării va căpăta o altă dimensiune în perioada imediat următoare.