Din ciclul: „Dacă tăceai, filozof rămâneai”. Primarul din Ciclova Română îi imploră pe cei cinci consilieri locali ALDE să-și retragă demisiile

În urmă cu aproape trei săptămâni am prezentat povestea, cel puțin ciudată, dintr-o primărie din Caraș-Severin. Deși suntem convinși că articolul „Demisii pierdute pe drum! Consilierii locali din Ciclova Română «dispar» misterios” publicat de Express de Banat nu a trecut neobservat, reprezentanții Prefecturii continuă să tacă. Și președintele USR Ciclova Română, Cristian Coadă, a trimis o adresă pe aceeași temă la Prefectură. Omul a fost asigurat că răspunsul va veni. Când? Nu se știe.

Pe scurt, după întemnițarea fostului primar Gheorghe Percea, Ciclova Română s-a trezit și fără cinci consilieri locali, toți aparținând ALDE, partid din care a făcut parte și primarul. În zilele de 10 și 12 martie, cei cinci și-au înaintat demisiile, care s-au înregistrat la secretarul Consiliului Local. Un alt consilier local, singurul pe care l-a avut PSD, a demisionat cu mult timp înainte de acest moment, locul său nefiind luat de altcineva din partidul din care făcea parte.

Ținând seama că din cei 11 consilieri, șase au demisionat, potrivit legii Consiliul Local este dizolvat de la sine. Ceea ce este nu doar logic pentru unii, ci și legal, este nesocotit de alții, care invocă faptul că nu s-a convocat Consiliul Local să ia act de aceste demisii (o absurditate, din moment ce acest Consiliu Local nu mai există), dar și că acele demisii nu au ajuns la Prefectură. În acestă brambureală, după unii, voită, în 3 aprilie, prefectul Cristian Gâfu a emis un ordin prin care Cătălin Golu, viceprimarul liberal, a preluat atribuțiile primarului.

Că ordinul prefectului a fost redactat în pripă și fără să se țină seama de realitate, o demonstrează o postare pe Facebook, a așa-zisului primar Cătălin Golu, care mai mult se face de râs decât explică situația, recunoscând, indirect, inexistența Consiliului Local Ciclova Română.

„Având în vedere faptul că alegerile locale pot avea loc cel mai devreme la sfârșitul acestui an, precum și situația economică și de sănătate a întregii țări, fiind conștient că NU AȚI PUTUT PREVEDE ACEST FENOMEN în momentul demisiilor dumneavoastră, fiind împuternicit de conducerea PNL a județului Caraș-Severin, fac apel la revenirea dumneavoastră în consiliul local deoarece până la acest moment nu s-a luat act de demisiile dumneavoastră, având deci posibilitatea să reevaluați situația care s-a schimbat radical în ultima lună și să renunțați la aceste demisii. Altfel consiliul local se va desființa și vom fi blocați economic și social în întreaga comună”, se arată în postarea lui Cătălin Golul.

Naiv, așa-zisul primar recunoaște două lucruri: unu, demisiile există și deci Consiliul Local este dizolvat, și doi, că a fost împuternicit de conducerea PNL Caraș-Severin să se roage pe Facebook de consilierii ALDE care refuză să revină asupra deciziilor.

Și ce nu ar face Cătălin Golu să-l salute lumea în comună cu „să trăiți, dom’ primar?” Orice. Inclusiv să le ceară scuze celor pe care îi imploră acum să revină la sentimente mai bune.

„Totodată rog să-mi luați în considerare și scuzele pe care vi le datorez pentru toate neplăcerile cauzate atât personal, cât și la nivel de consiliu local, toate acuzele au fost la nivel declarativ neavând nici temei moral nici juridic cauzând neplăceri și stres atât vouă cât și familiilor voastre, fiind sigur că aceste neplăceri au avut un aport mare la demisiile voastre. În același timp vă asigur că aceste probleme nu vor mai fi create, indiferent de opiniile și hotărârile luate în Consiliul Local”.

După această declarație de fidelitate sau de dragoste față de consilierii locali, credem că sunt suficiente motive pentru ca specialiștii din Prefectură să ne lămurească în această privință. Cu atât mai mult cu cât, pe vremuri, actualul prefect, și el fost liberal, a condus Direcția Juridică a instituției.