Difteria, amenințarea de la granița cu Ucraina. Vaccinarea trebuie făcută o dată la 10 ani!

Noile cazuri de difterie înregistrate în ultimele săptămâni în Ungaria, aproape de granița cu România, îngrijorează autoritățile. Specialiștii spun că vaccinarea trebuie făcută o dată la 10, vizați în acest caz fiind adulții.

Difteria este o boală infecțioasă și contagioasă care, dacă nu este tratată, poate provoca complicații mortale. Ultimul vaccin care conține anatoxina difterică se administrează la 14 ani, dar specialiștii spun că nu oferă imunitate toată viața. 

„Cărțile spun că trebuie făcut un rapel o dată la 10 ani. Transmiterea se face prin picăturile emanate prin tuse, este foarte contagioasă prin rinoree deoarece se elimină foarte rapid. Chiar dacă incubația este de la două la șase zile, aceasta se poate transmite și în acest interval de timp în care nu există simptome. Toxinele se duc apoi în organism, pe amigdale, faringe, laringe. Debutează cu febră, cu amigdale inflamate, roșii, dar în scurt timp apar false membrane. Acestea sunt depozite pe amigdale. Practic toată amigdala e acoperită cu un depozit alb, compact”, a declarat, pentru Express de Banat, Daniela Timișan, medic primar ORL la Clinicile Medici’s Timișoara.

Mai mult, Societatea Națională de Medicină a Familiei a cerut lansarea unui program național pentru vaccinarea populației expuse riscului de îmbolnăvire. Medicii le recomandă oamenilor să se prezinte la medic odată ce prezintă chiar și cele mai mici semne de boală. Difteria a fost eradicată în țara noastră în anul 1980.