Diagnostic îngrijorător pus de doctorul Purea: „Să fim sinceri! Oricând e posibil să se repete tragedia de la Piatra Neamț!”

Controalele făcute în spitalele COVID din România imediat după incendiul din secția ATI a spitalului de la Piatra Neamț, în urma căruia au murit 12 pacienți și alți câțiva sunt în stare gravă, inclusiv un medic, au evidențiat un risc major în mai toate unitățile spitalicești, motiv pentru doctorul Paul Purea să tragă un mare semnal de alarmă.

După 30 de ani petrecuți în halatul alb în spitalele din Germania, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență din Reșița a radiografiat un sistem de sănătate românesc cangrenat. În această perioadă însă, când pandemia de coronavirus a obligat la tot felul de modificări și de suplimentări cu aparatură în secțiile ATI în care se îngrijesc pacienții infectați cu temutul virus, riscurile sunt și mai mari. Practic, Paul Purea susține că sistemul e atât de bolnav încât tragedia de la Piatra Neamț se poate repeta.

Să nu uite nimeni faptul că aceste spitale au fost făcute acum 30, 40, 50 sau 60 de ani în urmă, când nici nu se știa de injectomate, care solicită suprasarcină electrică. Tot ce vedeți la ATI are tubulatură din plastic, foarte ușor inflamabilă. Să fim sinceri, nu poate să poată spună cineva din România că nu se mai poate întâmpla, oricând e posibil. La Reșița stăm destul de bine, dar, categoric, nimeni din România, nici măcar președintele Iohannis, nu poate afirma că, sigur, nu se mai întâmplă!”, a avertizat Purea.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, e ceva mai optimist cu privire la Spitalul Județean, pe care îl are în subordine: „Nu cred că mai e cazul, acum toți sunt atenți, dar e o situație neobișnuită dată de dorința de a rezolva aceste probleme noi apărute cu ocazia acestei pandemii”.