PNL, plagiatorii PSD

Lansat cu mare tam-tam, săptămâna trecută, programul de guvernare al Partidului Național Liberal nu este altceva decât o copie aproape perfectă a programului omolog al Partidului Social Democrat. Bravii PNL-iști și-au însușit, astfel, programul “ciumei roșii”, așa cum le place lor să se refere la PSD.

În mod evident, programul PNL n-are nicio legătură cu realitatea (nici socială și nici economică) din ce în ce mai dură în care românii trăiesc zi de zi. Este un program făcut numai prin prisma alegerilor, un program plin de majorări de pensii, salarii, alocații, cu nenumărate construcții de creșe și grădinițe și, evident, de spitale peste spitale.. Pe ei nu-i costă nimic să promită, pe noi ne va costa scump lipsa de viziune și incompetența unui partid care, în numai câteva luni de guvernare, a reușit să distrugă România. Numai dacă ne referim la faptul că toate prognozele din program au în vedere 4-5% creștere economică, în momentul în care nimeni nu știe cum și când se va termina pandemia și putem realiza câtă seriozitate și profesionalism stă la baza acestui program.

Și chiar dacă am face un exercițiu de imaginație și am da credibilitate acestui program de guvernare, să vedem, totuși, unde suntem acum, după aproape nouă luni de pandemie sub guvernarea PNL.

În mod clar, pandemia COVID-19 a afectat economiile întregii lumi. Dar, pentru că suntem membri ai Uniunii Europene ne vom referi numai la acest spațiu geografic și economic. Așadar, guvernul PNL a reușit să aducă economiei românești a doua cea mai mare contracție anuală (după Spania, -8,7%), de -6%. Italia, țară la care priveam cu groază în vară, are numai -4,7%, Polonia -2% , Ungaria -4,7%,  Slovacia -2,2%, Bulgaria –5,2%, iar Cehia -5,8%. Acestea sunt cifrele seci ale Eurostat care ne spun un lucru extrem de simplu: România a fost țara printre cele mai prost guvernate din întrega Uniune Europeană.

După ce a scăzut în cel de-al doilea trimestru cu 12,2%, economia românească a recuperat foarte puțin în cel de-al treilea, numai 5,6%, ajungând astfel la o scădere anuală de -6%, cea mai mare dintre țările din zona estică a Uniunii Europene și a doua cea mai mare scădere anuală din întreaga Uniune Europeană.

Astfel, devine mai mult decât evident pentru oricine că programul de guvernare al PNL nu este altceva decât o înșiruire de măsuri populiste, copiate din alte programe de guvernare. Un partid responsabil, căruia i-ar fi păsat măcar un pic de țară, ar fi lăsat pentru o clipă demagogia și, chiar și cu riscul pierderii unor voturi, ar fi propus o soluție viabilă pentru România. Din păcate, știm cu toții PNL nu este și, după cum se vede, nici nu va fi prea curând un partid responsabil.

Ion Spânu – Deputat PRO România
(E)