Dezvoltatori imobiliari, dar și din industria Horeca s-au arătat nemulțumiți, astăzi, în cadrul unei dezbateri publice, de faptul că Primăria Timișoara intenționează să majoreze impozitul pe clădiri nerezidențiale, de anul viitor. „Este un procent exorbitant, este cel mai mare din țară”, a atras atenția președintele Horetim.
O dezbatere publică a fost organizată în această seară la sediul Primăriei Timișoara, dar și pe platforma Zoom, pe marginea proiectului de hotărâre cu privire la majorarea unor taxe și impozite locale de anul viitor.
„De departe, cea mai importantă modificare și cu impact pe bugetul local este unificarea cotei de impozitare pe clădirile nerezidențiale. Până acum aveam o situație oarecum injustă în care clădirile nerezidențiale ale persoanelor juridice erau impozitate cu un anumit nivel, iar cele deținute de persoanele fizice erau impozitate la circa o treime. Prin această propunere, unificăm această cotă de impozitare și închidem și o portiță de optimizare fiscală. Impactul bugetar în venituri este de circa 15 milioane de lei anual în plus la bugetul local. Această măsură privește circa 3.000 de contribuabili din Timișoara și încă vreo 1.000 care nu au domiciliul în Timișoara. Măsura care privește baza cea mai mare de contribuabili, dar cu impact bugetar nesemnificativ este majorarea cotei de impozitare a clădirilor rezidențiale cu 0,02 puncte procentuale, de la 0,08 la 0,1 procente. Este o majorare cumva care trebuia făcută mai demult. Practic, cam toate marile municipii din România au această cotă de 0,10%. Sunt câteva mari municipii care sunt peste. Deși privește un număr mare de contribuabili, impactul bugetar este de circa cinci milioane lei pe an. De altfel și impactul asupra bugetelor de familie este de câțiva zeci de lei pe an la un apartament mediu din Timișoara. Practic, este vorba de câțiva lei pe lună”, a explicat Matei Creiveanu, city managerul Timișoarei, la începutul dezbaterii publice.
Mai mulți timișoreni s-au înscris să ia cuvântul pentru a aduce obiecții la proiectul de hotărâre, printre care și doi dezvoltatori imobiliari. Astfel, Ovidiu Șandor a atras atenția că impozitul pe clădirile nerezidențiale va fi prea mare.
„Cu privire la nivelul impozitării, de 1,95%, consider că acest nivel este unul complet nejustificat de mare. Dacă raportăm impozitarea aceasta la costul de construcție sau la prețul de achiziție a unui astfel de imobil, înseamnă că un proprietar va plăti în 50 de ani aproximativ primăriei încă o dată prețul pe care l-a plătit fie pentru construcție, fie pentru achiziția acelui spațiu. Credem că așa ceva nu este în niciun caz justificat. Raportat la alte municipii din țară, vedem la Cluj un nivel de 1%, la București și Sibiu este 1,5%. Mi-e greu să cred că Clujul este mai bine administrat decât Timișoara și dacă acel buget poate să stea în parametrii și fără această supraimpozitare, cred că și Timișoara ar putea să facă lucrul acesta”, a atras atenția Ovidiu Șandor, dezvoltator imobiliar.
„Din punctul meu de vedere, nivelul de 1,95% este un nivel la care municipiul Timișoara funcționează. Nu este o supraimpozitare, dar trebuie să înțelegem totuși că Timișoara este unul dintre cele mai dezvoltate municipii din România. Timișoara nu-și permite să funcționeze cu 1,3% impozit pe clădirile nerezidențiale”, i-a răspuns city managerul Timișoarei.
De asemenea, Corina Macri, președintele asociației patronale Horetim, care reunește oameni de afaceri implicați în domeniul serviciilor de restaurant, cafenele și hoteluri din Timișoara, a bătut obrazul primăriei pentru că nu sprijină industria Horeca.
„Este un procent exorbitant, este cel mai mare procent din țară. Și Bucureștiul, care este un oraș premium, are 1,5%. Ni s-a promis că de anul acesta la nivelul Primăriei Timișoara se va ajunge la un management financiar așa cum trebuie, responsabil pentru un oraș ca Timișoara și vom găsi măsuri să avem un impozit bazat pe realitatea economică a acestui oraș. Nu credem că Timișoara este un oraș premium, de 1,95%. Oradea are 1%, Sibiul are 1,5%, București, Brașov au 1,5%. Din păcate, prin ceea ce se face nu se stimulează cu absolut nimic inițiativa antreprenorilor locali de a dezvolta și de a investi”, a declarat Corina Macri.
Pe de altă parte, Mihai Creiveanu i-a dat peste nas președintelui Horetim pentru faptul că în industria Horeca din România este cea mai mare evaziune fiscală.
„Este o problemă cu industria Horeca pentru că în vremuri de pace este industria cea mai predispusă la evaziune fiscală. Este industria care în vremuri de pace și vremuri bune nu prea vrea să știe despre stat. Iar acum au venit vremurile de criză și brusc ne-am adus aminte că există stat și vrem tot felul de facilități, de înlesniri pe care le-ați primit pentru că dincolo de industria Horeca sunt oamenii care lucrează în industria Horeca și contează să primească aceste înlesniri. Dar totul are o limită”, a precizat city managerul Timișoarei.
Toți cei care au luat cuvântul în timpul dezbaterii publice au fost asigurați de către reprezentanții Primăriei Timișoara că vor primi răspunsuri în scris, în cel mult o săptămână.