Dezvoltare și energie verde! Un nou parc industrial și un parc fotovoltaic vor fi amenajate la Lugoj

explo 1000x200

Bugetul local pe anul 2021 al municipiului Lugoj cuprinde și sume destinate viabilizării proiectului parcului industrial de pe strada Timișoarei, de lângă depozitul logistic Lidl.

„Avem deja multe cereri de alocare de spații în noul parc industrial, care probabil că se va ocupa foarte repede. Suntem în curs de alipire a imobilelor terenurilor de acolo, am făcut ridicări topografice și am identificat toate terenurile. Sunt undeva în jur de 31 – 32 de hectare de teren disponibile. Spațiul util care va fi alocat doritorilor va fi în jur de 26 – 27 de hectare, pentru că în rest va trebui să facem drumuri și alte facilități care vor ocupa din terenul existent”, a precizat primarul Claudiu Buciu.

În context, el amintește că „vom completa proiectarea realizării de parcări și căi de acces în cartierul de pe strada Timișoarei – Filatura de mătase. Am găsit în curs un proiect doar pentru 40% din zonă. Nu am înțeles de ce nu s-au alocat integral bani pentru refacerea acelei zone din spatele benzinăriei OMV, până la Filatura de mătase și am suplimentat sumele pentru a trata integral zona respectivă”.

Parc fotovoltaic – o soluție pentru energia verde a orașului

Primăria municipiului Lugoj intenționează construirea unui parc fotovoltaic de mari dimensiuni. Conform Planului de Urbanism Zonal, acesta va fi situat în zona Oloșagului, după fabrica Werzalit.

Autoritățile locale spun că astfel de proiecte, care favorizează energia regenerabilă și nepoluantă, au șanse foarte mari să primească finanțări UE, prin așa numitul Pact Verde European. Mai mult, respectivul parc ar aduce venituri considerabile la visteria orașului.

„Parte din acest parc va rămâne în proprietatea Primăriei, dacă vom reuși să accesăm finanțările existente. Suprafața care poate fi destinată acestei utilități este de aproximativ 50-60 de hectare. Există fonduri europene în prezent pentru a înființa un parc de 5 – 6 hectare care va fi în proprietatea Primăriei. Acest parc va alimenta cu energia necesară instituțiile publice și iluminatul public. Pentru restul de parc, avem în vedere asocierea cu o societate în vederea exploatării lui și de a aduce profituri considerabile la bugetul local. În prezent, terenul respectiv e folosit ca pășune și nu ne aduce venituri deloc”, a precizat primarul Claudiu Buciu.

Primăria Lugoj a alocat bani și pentru realizarea PUG-ului municipiului Lugoj. „În prezent nu avem niciun document, așa că vom scoate la licitație întocmirea unui nou plan urbanistic general după cerințele actuale ale municipiului Lugoj”, a adăugat edilul-șef, care mai precizează că a fost reziliat contractul cu societatea care s-a ocupat până acum de acest obiectiv.

banner 970 x 250