Dezvoltare cu bani de la minister! 23 de milioane de lei alocați pentru fosta cazarmă de pe Banatului

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat suma de 22.739.888,90 lei pentru Primăria Municipiului Lugoj, necesară realizării unui Centru Cultural Multifuncțional în clădirea fostei cazărmi de pe strada Banatului. Investiția se va realiza prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Odată ce proiectul va fi finalizat, edilii locali intenționează să mute acolo toate instituțiile de cultură și să organizeze în incinta cazărmii majoritatea evenimentelor culturale. Anii trecuți, clădirea a beneficiat de mai multe fonduri de la bugetul local, însă lucrările nu au fost finalizate. La nivel național, Ministerul a aprobat zece proiecte pentru modernizarea unor instituții culturale, sociale și de învățământ, reabilitarea termică a unei unități medicale și îmbunătățirea calității vieții populației, în valoare totală de 141.135.797,86 lei.

Imobilul fostei cazărmi „Principele Nicolae” este compus din construcții cu suprafața utilă de peste 3.290 de metri pătrați și teren cu suprafața de 6.871 de metri pătrați. Municipalitatea lugojeană a început reabilitarea imobilului, în partea dinspre strada Banatului, pentru realizarea unui nou sediu pentru Direcția de Asistență Socială Comunitară Lugoj.

„Suma s-a aprobat și le mulțumesc colegilor din Primăria Municipiului Lugoj, care s-au ocupat de proiectul pentru care am primit 23 de milioane de lei. Urmează să licităm proiectarea și apoi execuția. Vom amenaja peste 6.000 metri pătrați dedicați spațiilor culturale și vom amenaja integral și strada Banatului, cu locuri de parcare.”, a declarat Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj.

Construcţia, care va fi astfel redată oraşului, este foarte solidă şi dotată cu ziduri de peste un metru grosime. Ocupă un front stradal de circa 80 de metri pe strada Comuna din Paris şi aproximativ 40 m pe Banatului. A fost una din primele cazarme austriece construite în Banat la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea. Iniţial, cazarma imperială purta numele FoHerzog Jozsef (Arhiducele Josef) şi aparţinea Regimentului de Honvezi din Lugoj. Ilustrate de epocă din 1912 arată marile manevrele comune efectuate pe malul Timişului împreună cu unitatea de artilerie (cazarma Dragalina”, demolată în 1990). După Unire, cazarma a adăpostit grajdurile cavaleriei, cantina şi dormitoarele soldaţilor, însă ulterior a fost transformată în depozit.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/