Primarul avertizează: Nu beți apa de la robinet! Rețelele publice de apă, prioritate a administrației

Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj, a readus în discuție calitatea apei din rețeaua publică, precizând că apa de la fântânile publice, în condițiile actuale, este preferabilă, ca și calitate, celei de la robinet.

Claudiu Buciu a afirmat tranșant: „Recomand lugojenilor să nu consume apa de la robinet! Foarte sincer, le recomand să nu o consume. Dacă e necesar, o să fac un program de vizitare a uzinelor de apă și îi invit pe ce interesați să vadă cu ochii lor ce avem acolo și să decidă singuri”.

În schimb, la fântânile arteziene situația este mult mai bună. Analizele se fac cu regularitate, există și o firmă care face operații de denisipare, reparații și înlocuiri de robinete și membrane, dar și de pompe, care se pot arde. „Există o societate care are contract de mentenanță cu primăria. Este o societate care se ocupă foarte serios de acest contract, n-am nicio obiecțiune, e un contract care decurge bine, oamenii își fac treaba, fac toate intervențiile și tehnice, periodice, dar și de avarii. Firma este din Caransebeș, am înțeles că are ca acționariat german un mare fond de investiții specializat în asemenea activități în toată Europa. Ei se ocupă de repararea echipamentelor hidraulice și mecanice. Ar fi foarte grav dacă nu am avea nici acele fântâni”, a declarat primarul Claudiu Buciu.

El admite că unele dintre fântâni au nevoie de tencuire sau montare din nou a gresiei, dar problema fundamentală este funcționarea completă a noii „magistrale” de apă.

„Fântânile publice sunt ca un pansament, pe care l-au acceptat toate administrațiile pentru că nu au fost în stare să rezolve problema apei. Eu îmi asum că, dacă nu rezolv această problemă, mă duc acasă. Oricâte probleme are Lugojul, aceasta e prima pe care trebuie să o rezolvăm. Apa și canalul! Indiferent cât ne costă electoral, noi trebuie să rezolvăm asta. Restul sunt povești! Dacă am venit aici să zugrăvim și să facem lucrări de mântuială, am făcut doar ce a făcut Boldea și alții înaintea lui”, a mai transmis Claudiu Buciu.

Până atunci, cele 38 de fântâni arteziene rămân o alternativă la cumpărarea apei potabile la bidon, din magazinele orașului.