Dezvăluirile din Express de Banat, motiv de achitare în instanţă pentru interlopii din gruparea Bujor!

Au încercat să asasineze patronul unor localuri din Reşiţa, au incendiat autoturisme de lux şi au şocat societatea copiind scene violente din filmul „Naşul”. În instanţă au cerut să fie declaraţi nevinovaţi, pretinzând că probele procurorilor se bazează pe articolele publicate pe expressdebanat.ro!

Cotidianul Express de Banat a relatat cu mult înainte de reţinerile lui Bogdan Bujor, Florina Urziceanu, Ciprian Rîpanu, Sorin Şonea şi Randi Tokar despre acţiunile de tip mafiot de pe raza municipiului. Trimişi în judecată pentru fapte deosebit de grave, constituire de grup infracţional organizat şi tentativă de asasinat, tinerii au încercat să profite de acest aspect. Bogdan Bujor şi logodnica sa, Florina Urziceanu, au invocat prin apărătorul ales apariţia în presă, mai exact în Express de Banat şi pe site-ul România TV, a unor articole privind activităţile grupului infracţional chiar înainte de arestarea membrilor săi. Practic, înainte de începerea urmăririi penale. Aceştia au susţinut în instanţă faptul că unele probe administrate în faza de urmărire penală s-ar fi bazat pe articolele publicate pe expressdebanat.ro, ceea ce nu ar fi firesc.

Magistratul Tribunalului Caraş-Severin care a judecat cauza a fost însă de altă părere. „Faptul că mass-media a reflectat de timpuriu şi cu consecvenţă mersul procesului şi că, uneori, a descris şi faptele prezumtiv săvârşite de către inculpaţi nu denotă construirea unui «caz de presă» şi nu a reprezentat o influenţare a justiţiei în sensul anticipării unei soluţii. Pe de o parte, interesul pentru cauză al mass-media era firesc, date fiind împrejurările obiective cauzei ce ţin de natura faptelor inculpaţilor, pe de altă parte, libertatea presei e un drept consacrat şi aplicat în democraţii. Soluţia în cauză este, în orice caz, expresia unui proces penal echitabil şi rezultatul stabilirii, pe bază de probe administrate de acuzare şi de apărare, a stării de fapt ce reprezintă adevărul judiciar”, a notat judecătorul în motivarea sentinţei de condamnare a tuturor inculpaţilor. Bujor a primit 15 ani de închisoare, Tokar şi Rîpanu, câte zece, iar Florina Urziceanu şi Sorin Şonea au scăpat cu pedepse cu suspendare.