A fost nevoie să apară în presă faptul că foarte mulţi elevi din Moldova Nouă consumă şi vând droguri de risc şi mare risc pentru ca Inspectoratul Şcolar Judeţean să înceapă o anchetă. Şi asta pentru că direcţiunea Liceului Tehnologic nu a vrut să încurce investigaţiile procurorilor de la Crimă Organizată, astfel că nu a suflat o vorbă!
Prezentam zilele trecute cazul grupului infracţional organizat condus de Daniel Purea, specializat în traficul de droguri, care, potrivit datelor prezentate de DIICOT în materialul de urmărire penală şi a declaraţiilor date de inculpaţi şi de un număr însemnat de martori, avea foarte mulţi clienţi din rândul elevilor Şcolii Generale Nr. 4 şi ai Liceului Tehnologic ,,Clisura Dunării” din Moldova Nouă. Cele relatate de Express de Banat nu le-au picat deloc bine cadrelor didactice şi conducerii liceului amintit şi au negat faptul că ar avea cunoştinţă despre consumul de droguri în unitatea de învăţământ sau în rândul elevilor lor. Asta este foarte grav, fie că într-adevăr habar n-au avut, ceea ce înseamnă că nu şi-au făcut treaba, fie că au încercat să ascundă acest lucru. Directorul adjunct Mircea Milosavlievici a negat vehement legătura elevilor liceului cu drogurile, în timp ce profesoara Claudia Mărculescu, care a ţinut în mână un plic cu astfel de substanţe interzise, predat de mama unui minor după ce-l găsise în ghiozdanul acestuia, a recunoscut că nu a fost interesată să ştie ce consuma elevul său, asta fiind treaba Poliţiei. DIICOT a trimis în judecată mai mulţi inculpaţi în această cauză şi a audiat în prealabil zeci de tineri, unii dintre ei elevi ai Liceului Tehnologic. Ba chiar inculpaţii au recunoscut că un important segment al pieţei de desfacere pentru droguri îl reprezentau minorii din liceul respectiv. Tot oraşul vorbeşte despre asta, numai conducerea şcolii nu ştie nimic.
CITEŞTE ŞI:Elevii cumpără droguri în şcolile din Moldova Nouă!
După cum spuneam, în urma articolelor din expressdebanat.ro, Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin s-a autosesizat, din informaţiile adunate până acum problema nefiind percepută ca atât de gravă. „În urma articolului dumneavoastră noi ne-am autosesizat, am vorbit cu cei de la DIICOT. Noi, ca şi inspectorat, facem tot ce se poate pentru că nu putem să spunem că nu există fenomenul în România şi în judeţ. Din fericire pentru noi, nu suntem un judeţ bogat comparativ cu alte oraşe mari sau judeţe unde traficul este mai intens. Noi suntem mai feriţi, dar nu putem să spunem că nu există fenomenul. Ancheta fiind în desfăşurare, unitatea de învăţământ nu putea să intervină, să facă propria anchetă, ca să încurce mai mult decât să ajute. Dar nu este un fenomen în şcoală. Noi am cerut o informare de la directorul de învăţământ de la Moldova Nouă, să vedem ce ştie despre asta, am cerut o informare scrisă şi de la DIICOT. Momentan, aşteptăm să vedem ce a fost acolo, despre ce este vorba”, a declarat inspectorul şcolar Ion Moatăr, purtător de cuvânt al ISJ.
CITEŞTE ŞI:Droguri vândute minorilor în şcolile din Moldova Nouă!
E clar că nu era treaba conducerii şcolii să facă o anchetă de natură penală, nici nu are asemenea competenţă, dar când există indicii legate de consumul de droguri printre elevi, probabil că se impun anumite măsuri. Nu trebuie omis nici faptul că ancheta DIICOT e gata de multă vreme, mai exact, din luna aprilie, timp suficient pentru conducerea liceului să afle ceea ce deja ştie tot oraşul. Dacă este gravă sau nu situaţia din şcolile amintite vă lăsăm pe dumneavoastră să apreciaţi. Noi vă prezentăm doar câteva mărturii ale celor implicaţi în traficul de droguri pentru a vă ajuta. Vasile Denis Solomon, zis „Fredy”, este unul dintre inculpaţi. Cu alte cuvinte, nu avea niciun interes să mintă, deoarece asta i-ar fi îngreunat şi mai mult situaţia. Întrebat de procuror despre cele mai frecvente locaţii folosite pentru distribuirea drogurilor, acesta a precizat, printre altele, „în incinta şi în zonele învecinate Şcolii Generale Nr.4 şi liceul învecinat acesteia”! Acelaşi inculpat a nominalizat 13 tineri, nu neapărat din Liceul Tehnologic, cărora el sau membrii grupului le-a vândut droguri. A adăugat în plus: „precum şi la alţi tineri pe care nu mi-i mai aduc aminte, dar sunt foarte mulţi”. Mărturia traficantului merge mai departe. „Cu privire la clienţi de droguri, pot spune faptul că 50 la sută din aceştia erau minori care studiau la Şcoala Generală Nr.4 şi Liceul Tehnologic Clisura Dunării. Numitul Popescu Constantin Dorin, zis „Pârciu” (n.r. – citat ca martor în dosar!), fiind cel care racola şi distribuia cel mai mult la tinerii minori, deoarece acesta era elev la liceul de mai sus”, a mai declarat procurorilor inculpatul Solomon. Există şi destui martori care vorbesc despre astfel de lucruri, dar ce vină au profesorii de la „Clisura Dunării” dacă nu ştiu nimic despre asta?! Doar nu o să aplece urechea „după nişte zvonuri care circulă pe stradă”. Nu-i aşa, domnule director-adjunct Milosavlievici?!