Dezvăluirile din Express de Banat, confirmate de Banca Naţională? Bitcoin, monedă speculată şi de cărăşeni!

Bucureştiul, Clujul şi Timişul sunt primele trei județe în topul operaţiunilor cu Bitcoini, iar în judeţele Caraş-Severin, Olt şi Călăraşi sunt cele mai puţine astfel de tranzacţii, arată o statistică prezentată la Sinaia de BNR. Dar vă aduceţi aminte ce scriam noi anul trecut?

Chiar dacă nu ai zice că locuitorii unuia dintre cele mai sărace județe din jumătatea vestică a României au și astfel de preocupări, da, iată că BNR, potrivit Ziarul Financiar, confirmă faptul că sunt cărășeni care fac afaceri și în Bitcoini. Deşi figurăm în top cu cele mai puţine tranzacţii cu Bitcoini, ne regăsim și noi pe listă, potrivit BNR judeţele Caraş-Severin, Olt şi Călăraşi fiind însă ultimele județe ca număr de tranzacții. Și nu numai în Bitcoini se pare că își investesc unii cărășeni banii, ci și în alte monede virtuale.

De altfel, Express de Banat este singurul ziar care informa anul trecut că în topul firmelor reşiţene s-ar afla o societate comercială care e foarte posibil să-şi bazeze afacerile pe monede virtuale. EVOBITS INFORMATION TECHNOLOGY SRL Reşiţa, aparent firmă de software, a fost înfiinţată în noiembrie 2014, an în care, în mai puţin de două luni, a avut o cifră de afaceri de 535.000 lei şi un profit net de 365.000 lei. În 2015, deci la primul său an plin pe piaţă, a înregistrat o cifră de afaceri de 4 milioane de lei şi un profit net de 2,8 milioane! Cifrele au urcat în 2016 la 6,9 milioane lei rulaj şi 3,9 milioane lei profit net, firma ajungând astfel pe locul al treilea în municipiu!

Ascensiunea acestei firme fiind suspect de spectaculoasă, scria EdB, am încercat să aflăm mai multe informaţii. Căutările pe internet ne-au dus undeva în lumea tranzacţiilor cu monedele digitale Bitcoin şi Ether! Către un site străin (în 22 de limbi, dar nu şi româna), apărut în anul 2014 (anul înfiinţării firmei reşiţene; coincidenţă?), o platformă care îţi oferă posibilitatea să dai bani, minimum 500 de euro, în schimbul promisiunii că astfel vei avea… şansa să faci bani. Celui care alege să investească în „pool“-ul comun i se oferă şi un termen până la care va face parte din echipa de investitori: 1000 de zile de la intrarea sa în horă! Conform unor articole de specialitate din presa străină, astfel de site-uri şi-ar construi afacerile pe scheme Ponzi. Mai pe româneşte, ceva gen defunctul Caritas clujean. Dar mai sofisticat şi cu răspândire transnaţională, datorită (sau din cauza) internetului.

CITEŞTE ŞI: Topul celor mai profitabile 50 de firme din Reşiţa. Pe locul 3, o afacere bazată pe Bitcoini? Sau pe o schemă Caritas?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/