Pe lângă bucurii, sportul cărășean a avut și neîmpliniri în 2015. Dispariția unei tradiții de peste trei decenii, declinul unor echipe ce aveau cândva pretenții, rezultate sub așteptări într-un sport ce făcea furori, organizări lipsite de profesionalism sau performeri ignorați se înscriu pe lista deziluziilor anului trecut.
Seria curselor naționale de viteză în coastă pe Valea Domanului a fost întreruptă în 2015, când Federația Română de Automobilism Sportiv a decis scoaterea Reșiței de pe harta sporturilor cu motor, după 34 de ani de prezență neîntreruptă în calendarul competițional. Traseul descoperit de Werner Hirschvogel și pe care în ultima perioadă Lucien Hora își spulbera adversarii, doborând record după record, a fost ocolit în 2015 de marii piloți ai României. Semnale de alarmă au fost trase chiar din 2014, când etapa de viteză în coastă de la Reșița a fost organizată de un club din Târgu Jiu, întrucât ACM-ul lui Adrian Chebuțiu a tras pe dreapta. Problemele financiare l-au împiedicat pe campionul Lucien Hora să ducă la bun sfârșit sezonul trecut, iar titlul cucerit în 2014 ar putea rămâne ultimul din cariera unuia dintre cei mai noi Cetățeni de Onoare ai Reșiței. Colegul și bunul său prieten, Mircea Pădurean, a abandonat automobilismul după accidentul de la Straja, care s-a lăsat cu avarierea mașinii de concurs. Singurul care se pare că mai rezistă este Ovidiu Zaberca.
Fotbalul de ligă secundă se numără printre dezamăgirile anului 2015. Dintr-o candidată la promovare două sezoane la rând, Metalul Reșița a devenit ciuca bătăilor în Liga a II-a, o situație în care s-a ajuns din cauza incertitudinii financiare, generatoarea unei stări de lehamite din partea jucătorilor. Pe teren, pentru că în afara lui erau zmei. Aceștia au ajuns să se bucure pentru o victorie, singura de altfel, cu o echipă și mai în suferință, Unirea Tărlungeni. Din păcate pentru rossoneri, cele trei puncte le-au fost luate ulterior de către Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal, pentru refuzul jucătorilor de a disputa partida de la Satu Mare. Alte 12 puncte de penalizare au venit în urma litigiilor cu foști jucători și astfel Metalul a ajuns cu -11 puncte în clasament. Trei antrenori a avut Metalul în prima parte a sezonului, Marian Pană, Eugen Trică și Carol Gurgu. Echipa a fost părăsită și de Guardia Rosso Nera, care a preferat să o susțină pe CSM Școlar Reșița, din Liga a IV-a Caraș-Severin.
FC Caransebeș 1913 a ieșit în evidență nu prin fotbalul practicat, ci prin scandalul legat de suspiciunile privind trucarea meciurilor pentru mafia pariurilor. Venirea contingentului italian în municipiul de pe Timiș și Sebeș a atras clubul în jocuri dubioase, antrenorul Giovanni Pisano fiind considerat „capul răutăților”. De altfel, unul dintre foștii jucători, tânărul mijlocaș Mădălin Livan, a venit la finele anului trecut cu dezvăluiri incendiare din vestiarul gugulanilor. Comisia de Disciplină și Etică a FRF a penalizat drastic echipa caransebeșeană, cu 52 de puncte, pentru numeroasele litigii cu foști jucători sau antrenori, ce erau judecate pe bandă rulantă. Astfel, FC Caransebeș 1913 a ajuns ultima în clasament, cu -39 de puncte. Între timp, echipa a devenit istorie, pentru că administrația locală și-a retras sprijinul financiar, urmând să fie susținut nou înființatul centru de copii și juniori „Viitorul”. Conducerea a informat Federația Română de Fotbal de retragerea din competiție a echipei FC Caransebeș 1913.
După mulți ani, Reșița a primit găzduirea unui turneu zonal de fotbal, fie el și la Juniori C. Din păcate, gazdele și-au dat cu stângu-n dreptul chiar la debutul în competiție. CSM Şcolar Reşiţa în colaborare cu Primăria Reşiţa şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin au cerut şi obţinut organizarea Turneului Zonal Juniori „C”, în perioada 4-7 iunie. Arbitrul jocului vedetă dintre CSM Şcolar şi CS U Craiova a constatat că echipajul de pe ambulanţă s-a prezentat la şedinţa tehnică premergătoare jocului cu trei minute mai târziu decât ora oficială. Mai mult decât atât, fără documentele necesare. S-au dat telefoane, au apărut şi hârtiile, numai că după sfertul de oră acceptat de regulament. Ca atare, meciul nu s-a mai jucat şi CSM Şcolar a pierdut la masa verde acel joc, dar și calificarea, pentru că desfășurarea ulterioară a turneului și rezultatele înregistrate nu le-au mai dat șanse elevilor lui Petre Panescu. Oficialii lui CSM Şcolar au început să caute vinovaţi, dar nu în propria curte, ci la Serviciul Judeţean de Ambulanţă. Care oricum a fost de acord să dea o mână de ajutor pe ochi frumoşi!
Altădată o forță în sportul românesc, gimnastica reșițeană a suferit un recul în ultimii ani, chiar dacă a dat sportivi în loturile naționale, Daniel Rădeanu și Andrei Groza și, mai recent, Roland Modoianu și Robert Pașca. Scăderea populației din Reșița a dus și la micșorarea drastică a ariei de selecție. Municipiul de pe Bârzava a fost ani de-a rândul în topul național al gimnasticii. Nu exista competiție de la care reșițenii să nu se întoarcă acasă cu tolba plină de medalii. Ne amintim cu plăcere de perioada în care la un Campionat Național Individual al Juniorilor reșițenii cucereau peste 30 de medalii. Firește, au fost și generații de excepție care au ajuns in corpore în lotul olimpic și au participat la Jocurile Olimpice, Mondiale sau Europene. Datele problemei s-au schimbat radical în ultimii ani, principala cauză fiind reducerea ariei de selecție, numărul locuitorilor Reșiței scăzând dramatic. O altă cauză ar fi lipsa de continuitate a antrenorilor, care, neavând motivație, au preferat să aleagă alte țări unde să se ocupe de pregătirea sportivilor.
„După plecarea din Clubul Sportiv Şcolar Reşiţa, în urma lor acei antrenori nu au lăsat mulţi sportivi, unii chiar deloc. Aceste grupe nu se pot reface pe parcurs, ci «găurile» respective le ducem până la finalul junioratului. Astfel, suntem în imposibilitatea de a ne prezenta în concursuri cu echipe la anumite nivele sau, în cel mai rău caz, nici măcar cu un sportiv. În ultimii ani, obiectivele secţiei erau de a participa cât mai mulţi sportivi la categoriile inferioare. Pentru a atrage atenţia asupra acestui aspect, am considerat de cuviinţă să nu particip cu niciun sportiv calificat din grupa mea. Astfel, am lăsat posibilitatea celorlalţi antrenori să participe cu toţi sportivii pe care îi antrenează”, ne-a spus antrenorul Robert Bălan. Uitându-ne pe o statistică a ultimilor ani, constatăm că numărul de medalii a scăzut continuu: 22 de medalii în 2012, 16 în 2013, 12 în 2014 şi doar două medalii în 2015. Asta, pentru că la Naţionalele de la Bistriţa din toamna anului trecut a participat un singur sportiv, Felix Simion, o situaţie care ne pune pe gânduri.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că, în noiembrie, în baza de date a instituției erau înregistrați peste 3.100 de șomeri. La sfârșitul lunii noiembrie, rata șomajului...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281