Dezechilibru în învăţământ!

Multe dintre școlile din Anina au beneficiat de reabilitare pe fonduri europene. Cu toate acestea, sumele primite de la minister pentru învățământ au sosit procentual mai mare la partea materială și s-a redus din banii pentru salariile profesorilor.

Primarul orașului Anina, Gheorghe Românu, a ridicat o problemă ce supără învățământul din oraș. Acesta a fost nevoit să renunțe la câteva posturi de profesori din cauza faptului că i s-a redus fondul de salarii. „Nu este corect calculat prețul per școlar, sunt cele patru nivele, grădinița, ciclul primar, gimnazial și liceu. De aici nu ies fondurile de salarii, am primit mai mult cu două miliarde lei vechi la cheltuieli materiale, dar mi-au luat două miliarde la fondul de salarii, fiind obligat să renunț la trei-patru posturi”, a precizat edilul-șef al Aninei. Problema cu adevărat importantă este că orașul are mare nevoie de profesori buni, majoritatea refuzând să opteze pentru un post acolo. „În Anina e foarte greu să titularizezi un cadru didactic, mulți fac naveta. Acum sunt obligat să dau afară din ei. Problema nu are rezolvare decât de la București, unde se poate face o nouă gândire privind aceste cheltuieli per școlar”, a fost concluzia lui Gheorghe Românu.

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, inspectorul școlar Ion Moatăr, explică modalitatea de calculare a fondului salarial și cauza reducerii sumelor incluse acolo. „Problema salariilor vine de la cheltuiala per capita, adică pe elev. În funcție de clasă, numărul elevilor la învățământul primar și preșcolar este de maxim 25, mediu 20 și minim 15, iar la gimnaziu și liceu, maxim 30, mediu 25 și minim 20. Dacă se constituie clase pe minim nu se vor încadra în fondul pe clasă”, a explicat inspectorul școlar. Soluția ar fi ca să se instituie clase mixte, cu elevi din mai mulți ani, astfel încât să se atingă numărul maxim sau măcar mediu. Însă rezolvarea aceasta nu este pe gustul administrației locale ce refuză un astfel de amestec când numărul elevilor în clase întrunește minimul impus de regulamente.

tmc 640