FOTO: ,,Casa viitorului”, prezentată la Reșița.

casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Proiectul ,,Mild Home”, în care este implicat județul Caraș-Severin, abordează aspecte legate de o latură mai puțin cunoscută în zona de sud-est a Europei. Vizează încurajarea construirii de case ecologice, dar și a firmelor care ar putea furniza materiale pentru viitoarele imobile.

Întrucât conceptul prezentat în cadrul proiectului va avea și o parte practică, de construire efectivă a unor case ecologice, Consiliul Județean a lansat un concurs pentru studenții facultăților de arhitectură din București și Timișoara. Astfel că viitorii specialiști au început o reală bătălie de idei pentru realizarea unor case care să fie ieftine, să nu polueze mediul și care ar putea fi plasate într-o zonă nepoluată, cu o gestionare durabilă a deșeurilor și a apei.

„Proiectul în sine își propune, în afara prezentării unei soluții pentru astfel de locuințe, să promoveze distribuitorii de materiale, cei care sunt implicați în procesul de producție sau distribuire a materialelor ecologice, a industriilor locale pe care le putem implica într-un astfel de proiect. Competiția de idei a avut rolul de a aduna din rândul studenților un număr de idei care apoi să fie dezvoltate în proiect. Interesant de spus este că amplasamentul nostru este unul real, intravilanul localității Păltiniș, pentru care propunem acest Plan Urbanistic Zonal și, de ce nu, chiar modelele de locuințe pe care le putem promova, a declarat arhitectul-șef al județului, Victor Naidan.

Locul I rămâne în Banat
Premiile au fost oferite în bani, iar sumele cuprinse între 300 și 800 de euro au provenit din sponsorizarea consultantului.  Locul întâi a fost câștigat de echipa formată din Răzvan Vingan și Dragoș Nistor (MAIN FOTO), ambii studenți la Facultatea de Arhitectură din Timișoara.

,,Am încercat să combinăm mai multe aspecte, cu materialele care există în momentul de față și cu modificările constante în funcție de modul în care oamenii trăiesc. Noi am luat o casă tradițională de lemn pe care am încercat să o adaptăm spațiilor de care un om are nevoie în ziua de astăzi și am ajuns la concluzia că dacă folosim aceeași casă de trei ori și o tot mutăm într-un anumit fel obținem niște avantaje care, spunem noi, sunt foarte mari și se pare că juriul a apreciat ideea”, a spus Dragoș Nistor pentru www.expressdebanat.ro.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157642382437765″]

promovare banner maxagro Muzeul TM

Ideea aplicării pentru un astfel de proiect a fost apreciată și de cei din conducerea forului județean. Vicepreședintele Ilie Iova a spus că este extrem de important pentru viitor, iar rolul arhitecților unul esențial. Acesta însă și-a manifestat regretul că tot mai mulți absolvenți ai facultăților de profil preferă calea străinătății, iar locul arhitecților din administrațiile locale rămâne liber. De altfel, absența unui specialist se răsfrânge de multe ori și asupra modului în care arată cele mai multe dintre localități.

Valoarea totală a proiectului este de 2 milioane de euro, iar bugetul fiecărei țări implicate, aproximativ egal. Doi dintre parteneri vor și construi o locuință ecologică, iar cea mai apropiată de noi va fi la Belgrad.

,,Mild Home” a început în 2012 și se încheie la finele acestui an.

 

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/