Sudul orașului are de suferit, comparativ cu cartierele situate în nord, iar spațiile dintre blocuri sunt într-o stare dezolantă, este de părere arhitectul-șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan. În acest context, Almăjan vorbește despre o planificare spațială pe care ar trebui să o facă în viitor Direcția de Urbanism a Primăriei Timișoara, astfel încât toți timișorenii să se poată bucura de spațiul public al orașului.
Gabriel Almăjan vorbește despre intervențiile care s-au făcut în ultimii ani în unele dintre cartierele Timișoarei și nominalizează zona Soarelui în acest sens, în detrimentul altora, cum ar fi Calea Șagului.
„În cartierele de blocuri, există cartiere în care s-au făcut o grămadă de intervenții, cum este Soarelui, dar există cartiere de blocuri în Șagului, unde, dacă ne plimbăm pe jos, vedem starea dezolantă a spațiilor dintre blocuri. Bucovina arată mai bine. Dar zona Șagului a fost lăsată pentru că toată lumea s-a orientat spre nord. Până în 2000, accentul s-a pus pe zona de sud pentru că acolo se dezvolta industria, sudul a fost mai interesant decât nordul, apoi nordul a devenit de interes, iar aceste lucruri trebuie echilibrate.”, a declarat arhitectul-șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan.
Spre exemplu, a spus Almăjan, timișorenilor care locuiesc în Calea Șagului le-a lipsit, în pandemie, un parc, în care să poată face mișcare, în apropierea casei.
„Cum a fost anul pandemiei, eu, locuind în Iosefin, aveam posibilitatea să ies pe malul Begăi să alerg, să fac mișcare. Cei care locuiau în Calea Șagului nu aveau această posibilitate decât dacă încălcau legea. Ei nu au această infrastructură sau posibilitate de a folosi orașul pentru nevoile lor și asta îmi doresc să fac. Să ne ocupăm și de dimensiunea strategică și de planificare, nu neapărat pe termen scurt, cât și pe termen lung.”, a explicat Almăjan.
Cât despre dimensiunea strategică și de planificare a orașului, de aceasta ar urma să se ocupe un compartiment din cadrul Direcției de Urbanism care va fi reorganizată. Astfel, spațiul public, al cărui proprietari sunt toți timișorenii, de la spații verzi, culoare de mobilitate, până la piațete și străzi, ar urma să redevină un bun pe care cetățenii să îl folosească cu plăcere.