Dezbatere publică pe marginea proiectelor privind aplicarea taxei pe paragină și a sprijinului oferit de Primăria Timișoara pentru reabilitarea clădirilor istorice

Primăria Timișoara anunță că organizează o dezbatere publică pe marginea a două proiecte de hotărâri importante, în data de 8 iunie. Primul se referă la modul în care se va aplica taxa pe paragină, iar cel de-al doilea – la regulamentul privind acordarea sprijinului financiar pentru reabilitarea clădirilor istorice.

Primăria Timișoara are planuri mari în ceea ce privește restaurarea clădirilor istorice private din oraș. Astfel, a fost pregătit un nou regulament prin care municipalitatea îi va putea sprijini financiar pe proprietari. Acesta prevede ca Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Elisabetin și Traian să fie zone prioritare de intervenție în procesul de reabilitare a patrimoniului arhitectural.

Primăria a mai stabilit și că imobilele monument istoric și cele aflate în ansambluri istorice pot primi 20% din valoarea lucrărilor eligibile drept finanțare nerambursabilă, iar 80% finanțare rambursabilă în termen de zece ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară. Imobilele din situri istorice pot primi 50% din valoarea lucrărilor eligibile, contribuție financiară rambursabilă în termen de zece ani, în baza unui contract de finanțare, iar restul de 50% reprezintă contribuția proprie a proprietarilor din clădire.

leader board 728 x 90 px

De asemenea, municipalitatea din Timișoara a pregătit și o nouă procedură-cadru privind majorarea impozitului pe clădirile lăsate în paragină. Concret, majorarea impozitului ar urma să fie între 300 și 500%.

Cu scopul de a afla și părerea timișorenilor cu privire la cele două proiecte de hotărâre, primăria va organiza marți, 8 iunie, la ora 17.00, o dezbatere publică, care se va desfășura prin platforma online Zoom.

Pentru transmiterea propunerilor, sugestiilor sau opiniilor cu privire la proiectele de hotărâri supuse dezbaterii, cetățenii interesați se pot adresa în scris Direcţiei Secretariat General – Serviciul Administraţie Locală, sau în format electronic, la adresa: camelia.crisan@primariatm.ro., până la data de 07.06.2021, ora 12.00. Persoanele care doresc să participe și online la dezbatere, vor anunța până cel târziu la data de 07.06.2021, ora 12.00, intenția de participare și totodată, vor transmite opiniile pe care urmează să le pună în discuție, la adresa de e-mail de mai sus, unde vor preciza: numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru trimiterea invitației online prin care vor accesa întâlnirea de pe platforma online. Participanţii la dezbatere care se înscriu la cuvânt îşi vor susţine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectelor de hotărâri aflate pe ordinea de zi. Durata limită de exprimare a punctelor de vedere este de (3 ) trei minute pentru fiecare participant.”, a informat Primăria Timișoara.

Cele două proiecte de hotărâre supuse dezbaterii publice pot fi consultate AICI și AICI!