Grupul Ecologic de Colaborare „Nera”, un important ONG de mediu din județul Caraș-Severin, a transmis că poluarea ce a dus la mortalitatea piscicolă pe pârâul Crivaia a ajuns și pe teritoriul Serbiei, după cum au informat partenerii sârbi ai acestuia.
„În data de 24 martie a.c, în zona satului Iam, comuna Berlişte, la 1,3 km de graniţa cu Serbia, pe un afluent local al pârâului Vicinic, căruia localnicii îi spun Crivaia, au fost observați de către localnici un număr foarte mare mari de peşti morţi sau degradaţi plutind pe apa pârâului. O parte dintre aceştia au fost recuperaţi pentru consum de către localnici. Oficiali locali ne-au informat că în acest caz au fost anunţate Poliţia, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Serviciul de Gospodărire a Apelor Reşiţa”, explică Doina Mărginean, consilier al GEC Nera.
Informația este confirmată și de către comisarul-șef al Gărzii de Mediu Caraș-Severin, Gheorghe Muntean, care spune că un comisar a ajuns la Iam și a constatat că poluarea provine de la o fermă de vaci din Berliște. „Aici au acționat pentru împrăștierea unei mari cantități de gunoi de grajd pe câmp, numai că persoana desemnată cu supravegherea operațiunii nu a și făcut asta, așa că mare parte din acest gunoi de grajd a ajuns într-un canal de irigație al fermei, canal ce comunică cu pârâul Crivaia, poluarea ajungând astfel în albia râului. A fost izolat rapid acel canal de irigație și au fost sesizate organele competente”, a spus Muntean. De aici intervin cei de la APM, care verifică dacă ferma are aviz de mediu și dacă au fost respectate condițiile din acel aviz.
„Conform informaţiilor pe care le-am primit de la voluntarii de la Asociaţia Deliblatika din Serbia, peşti morţi sau degradaţi plutind pe apa râului Caraş au fost observaţi în aceeaşi perioadă şi în dreptul localităţii Vojvodinci din Serbia, care este situată în aval cu circa 3 km de confluenţa pârâului Vicinic cu râul Caraş. Asociaţia Deliblatika a notificat autorităţile din Serbia şi a cerut explicaţii. În urma difuzării acestui comunicat de presă, sperăm să primim explicaţii credibile din partea autorităţilor din România privind cauza acestui incident de mediu, vinovaţii şi măsurile dispuse pentru pedepsirea acestora”, mai spune Mărginean.
Activiștii sunt extrem de revoltați pe autorități deoarece, spun ei, în anul 2015 o situație similară a fost rezolvată absolut ilar de către autoritățile române. „Spunem explicaţii credibile deoarece într-un caz similar care a avut loc în anul 2015 pe râul Nera, pe cursul din zona Văii Almăjului, Administraţia Bazinală de Apă Banat Timişoara ne-a explicat că peştii au murit «loviţi de copitele cailor», de la căruţele ce treceau prin vadurile de pe râul Nera, iar celelalte autorităţi (Poliţie, Garda de Mediu) au acceptat şi ele aceste explicaţii”, se mai arată în comunicatul transmis de către GEC Nera.