Deszăpezire eșuată și explicațiile lui Robu de ziua lui Eminescu: „lapovițare”, „lupta cu crengile” și „supraestimarea spiritului civic”

Încălzirea vremii din ultimele zile, după căderile de zăpadă, a dus la producerea inevitabilului: zăpada topită a înghețat, iar străzile din Timișoara sunt pline de gheață. Primarul Nicolae Robu a ridicat din umeri, în stilul său caracteristic, și a inventat noi cuvinte în limba română, chiar de ziua marelui poet național, Mihai Eminescu. De asemenea, edilul a constatat că cele 44 de freze cumpărate în trecut au fost luate degeaba.

Practic, după ce multe trotuare din oraș au porțiuni pline de gheață, periculoase pentru trecători, edilul a spus că de vină e faptul că a „lapovițat” și astfel s-a ajuns în situația dată. De ziua lui Mihai Eminescu, autorul poeziei „Ce te legeni?”, edilul a vorbit și despre o veritabilă luptă cu crengile. „S-a intervenit cu capacitatea de intervenție avută, capacitate limitată. Într-adevăr, s-a topit zăpada, a și plouat, a lapovițat, a fost umiditate și peste noapte a înghețat. Să sperăm că am depășit perioada critică. Asta este o nerealizare, nu a existat capacitatea de a interveni mai mult. Ducem o luptă și cu crengile care nu au fost încă strânse de pe domeniul public. Au fost adunate, dar nu au fost și ridicate”, a precizat primarul, ridicând din umeri.


În trecut, Primăria a cumpărat 44 de freze, care au fost date consiliilor de cartiere. Robu a constatat însă că cetățenii nu sunt gospodari. „Am spus-o, au fost probleme și să sperăm că nu ne vom mai întâlni cu așa ceva. Facem licitație pentru contractarea unui operator de deszăpezire. O să analizăm, nu știu dacă merge asta, analizăm dacă nu e oportun să achiziționăm câteva mijloace, nu mari utilaje, ca în situații de forță majoră să putem interveni la nivel de trotuare cu ajutorul lor. Acum câțiva ani a fost o supraestimare, a fost o eroare, am supraestimat spiritul civic. Am considerat că dacă am luat 44 de freze de deszăpezire, foarte bune pentru trotuare, curți și le-am dat consiliilor consultative de cartier, cetățenii se vor organiza în zonă și le vor transmite de la un bloc la altul, astfel încât să se facă deszăpezirea în fața blocului, în fața caselor. Din păcate, nu au fost folosite,și acum, dacă facem achiziție de utilaje, nu le dăm spre folosința altora”, a mai spus Robu.

Robu spune că următoarele utilaje ce se vor cumpăra vor rămâne în gestiunea municipalității, care nu are contract de deszăpezire. Practic, deoarece la licitație nu s-a prezenta nimeni, Societatea de Drumuri Municipale mai curăța străzile. „Mă gândesc să le ținem noi și, când sunt ninsori abundente, să intervenim pe trotuare, pe poduri, cu forțe proprii”, a adăugat primarul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/