Destinații turistice din trei județe, reunite de noua rută cultural-turistică „Pe urmele împărătesei Elisabeta”

imparateasa sisi

O nouă rută cultural-turistică dezvoltată pe plan național, care include stațiunea Băile Herculane, a fost recunoscută recent de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. „Pe urmele împărătesei Elisabeta (Sisi)” unește destinații turistice din trei județe: Caraș-Severin, Timiș și Prahova.

Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene în Domeniul Turismului din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului (M.A.T.) a transmis, la mijlocul lunii aprilie, o adresă Primăriei Băile Herculane prin care anunță că, în urma analizării documentației depuse, se recunoaște traseul „Pe urmele împărătesei Elisabeta (Sisi)” drept rută cultural turistică dezvoltată pe plan național, cea de-a 25-a din România.

Programul european privind rutele culturale, creat în anul 1987, are ca scop evidențierea existenței unui patrimoniu comun, M.A.T. fiind membru al Acordului Parțial Extins privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei.

Dezvoltarea rutelor culturale reprezintă un concept complex ce îmbină punerea în valoare a obiectivelor de patrimoniu, culturale, de artă, a moștenirii istorice, cu dezvoltarea turismului și stimularea dezvoltării economice și sociale locale. Concepută ca instrument de promovare și dezvoltare a unui nou produs turistic, ruta cultural-turistică „Pe urmele împărătesei Elisabeta” unește destinații turistice din trei județe: Caraș-Severin, Timiș și Prahova, promovând trei stațiuni de top din turismul românesc: Băile Herculane, Buziaș și Sinaia, precum și alte două zone cu potențial turistic emergent din Banatul Montan: Oravița și Caransebeș.

„Pornind de la puternica personalitate a împărătesei Elisabeta sau Sisi, cum mai este cunoscută, o femeie încântătoare, intrată în legendă, care fascinează și în zilele noastre, autorul, ing. Dorin Bălteanu, a conceput acest proiect ca o punte de legătură între zone turistice cu tradiție, dar și altele cu mare potențial de dezvoltare, în vederea punerii în valoare a unui patrimoniu natural, cultural, istoric de excepție.”, transmit reprezentanții administrației locale din Băile Herculane.

Primăria Băile Herculane se numără printre primele instituții din țară care au răspuns inițiativei Ministerului de a dezvolta produsele turistice cu componentă culturală, obținând, în luna august a anului 2020, recunoașterea primei rute cultural-turistice dezvoltate pe plan național, „Pe urmele lui Hercules”. Videoclipul de prezentare realizat de specialiștii Ministerului a fost lansat oficial în iunie 2021, cu ocazia Simpozionului Național „Herculane – arcade în timp”, fiind promovat pe platformele digitale ale Ministerului, ale Primăriei Băile Herculane, ale Consiliului județean Caraș-Severin, ale altor instituții, asociații, operatori turistici, persoane particulare din țară, precum și pe cele ale Consiliului Europei.

În interpelarea sa de la Camera Deputaților din data de 10 martie 2021, cu privire la investițiile făcute de Guvern în stațiunea Băile Herculane, deputatul Dumitru Rujan a menționat ruta cultural-turistică „Pe urmele lui Hercules” ca fiind un important vector de promovare a turismului din zonă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/