Multă vâlvă a stârnit în țară topul administrațiilor, un clasament dat publicității recent de către UrbanizeHub, o comunitate globală de experți pasionați de dezvoltarea orașelor într-un mod sustenabil și inteligent, un start-up generator de idei, pus pe picioare de reșițeanul Grațian Mihăilescu. Trebuie însă reținut că acest studiu a fost realizat de către un grup de experți naționali și internaționali care lucrează cu Banca Mondială, Comisia Europeană și care au o vastă experiență în domeniul mobilărilor urbane, cu date prelucrate de la barometrul Eurostat, Institutul Național de Statistică și Ministerul Dezvoltării.
Chiar dacă sunt voci suspicioase, care susțin contrariul, Grațian Mihăilescu spune că UrbanizeHub nu a primit niciodată bani de la administrațiile locale, cu atât mai puțin Primăria Reșița.
În acest top, Reșița ocupă locul 3 după Cluj-Napoca și Oradea, iar contextul este motivat astfel: „Reșița trebuie privită pe de-a întregul ei. Au fost contractate proiecte cu finanțare europeană de peste 150 de milioane de euro, ceea ce, pentru un oraș mijlociu de talia Reșiței, este chiar foarte mult. Nu este doar componenta de absorbții europene luată în calcul, este vorba și de celelalte proiecte în paralel. În următorii zece ani, în Mociur va fi o investiție foarte mare, din domeniul privat, iar zilele acestea, o firmă din Germania vine cu 300 de locuri de muncă. Vor fi angajări cu mai mult decât salariul minim pe economie, ceea ce contează. În domeniul turismului se fac pași importanți în capitala Banatului Montan, ce trebuie înțeleasă ca fiind o capitală a resurselor ce se găsesc în jurul orașului și atunci turismul va fi un motor de dezvoltare. Faptul că a venit Universitatea «Babeș-Bolyai» în oraș e o plus valoare și să nu uităm că persoana care elaborează Strategia de dezvoltare a Reșiței este aceeași cu cea care a făcut studiul similar pentru Cluj. Este vorba despre decanul Facultății de Științe Administrative și Management – Călin Hintea. Poate că acum Reșița nu pare un oraș extraordinar, dar în următorii 5 ani, când parte din proiectele începute se vor finaliza, Reșița va arăta cu totul altfel”, susține consultantul-antreprenor Grațian Mihăilescu.
Echipa de la UrbanizeHub a făcut un turneu prin țară pentru a colecta informații de la oameni care se ocupă de modelarea orașelor, iar documentarul filmat va fi difuzat în toamnă, la una dintre televiziunile naționale.