Descoperite după 250 de ani de căutări, băile romane rămân sub bitum! Mai sunt doar trei în toată lumea, dar România nu e în stare să le pună în valoare!

Ceea ce romanii au adus cu ei (spiritul și modul de gândire pentru recuperarea sănătății trupești), austriecii au sporit prin investiții și proiecție în perspectivă, dar prezentul ne demonstrează că românii nu sunt capabili să valorifice o adevărată mină de aur!

Asta putem spune aruncând o privire peste stațiunea de la poalele Domogledului, Băile Herculane, situată pe Cerna cea frumos curgătoare.

În urmă cu ceva vreme au fost efectuate săpături pe strada Cernei pentru lucrări de modernizare a rețelei de apă și canalizare și care au scos la iveală minuni! Adevărate minuni care însă ar presupune mult prea multă investiție și ar necesita regândirea traficului din zonă. Ce spun arheologii? Ei bine, s-a descoperit că există vestigii romane de tipul bazinelor construite pe principiul celor naturale din stațiunea turcească Pamukkale. Adică apa termală curge dintr-un bazin în altul, într-un sistem înlănțuit, urmând să se verse în Cerna. Un fel de SPA al zilelor noastre, dar în același timp dovada vie că Herculane e stațiune balneară încă de acum 2.000 de ani!

Doar că odată chemați la fața locului, arheologii au recomandat conservarea acestor descoperiri, lucru ce s-a și făcut! „S-a turnat nisip, s-a așternut un strat gros de material din cauciuc rezistent, refăcându-se trama stradală cu gândul că în viitor, bazinele cu apă termală ar putea fi un interesant obiectiv de atracție turistică”, spune cercetătorul Adrian Ardeț de la Filiala Timiș a Academiei Române.

Vestigiile ar trebui eventual acoperite cu o placă de sticlă, pentru a fi puse in evidență, dar în lipsa banilor, toate sugestiile și discuțiile rămân la stadiul de bune intenții. Ministerul Culturii și instituțiile subordonate n-au găsit soluții pentru a le pune în valoare. Cel mai probabil, nici n-au căutat. Altfel, s-ar fi discutat despre asta, s-ar fi aflat și în stațiune. Măcar în Primăria Băile Herculane, dar nimic.

Deocamdată, administrația publică din Băile Herculane a refăcut iluminatul stradal în zonă, creând o plăcută ambianță în centrul istoric, acolo unde se află sub asfalt termele romane.

CITEȘTE ȘI: 

Termele romane de la Herculane descoperite după 250 de ani de căutări au fost astupate cu bitum!

Trotuare de sticlă peste descoperirile fabuloase de la Herculane!

Cad ruinele nepăsării din Herculane! În locul lor, vestigii romane unice în România şi civilizaţia secolului al XXI-lea!

FOTO. Băi termale de acum 2.000 de ani descoperite în timpul săpăturilor de apă-canal!

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/