Descinderi cu succes, dar fruntași la contrabandă

În ciuda descinderilor periodice pe care le fac polițiștii cărășeni, anul 2011 i-a adus județului o poziție fruntașă pe țară, la capitolul „evaziune fiscală”, din cauza țigărilor care încă ajung în piețele din Reșița, comercializate la negru.

În timp ce ecoul descinderilor din Vama Naidăș se stinge, contrabandiștii găsesc noi și noi metode să bage în țară țigările, pe sub nasul autorităților. La acțiunea care a avut loc în weekend, oamenii legii au găsit tutunul sârbesc, ascuns inclusiv în rezervorul mașinii. „În urma activăţilor desfăşurate au fost ridicate în vederea cercetărilor cantitatea de 6.860 de pachete de țigări, de diferite mărci de provenienţă Serbia, două autoturisme, bunuri, înscrisuri şi alte valori. Într-unul din autoturisme au fost găsite ţigări sub capota maşinii, sub bancheta din spate, sub caroserie şi chiar în rezervorul acestuia”, a spus Ancuța Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin.

Caraș-Severin, fruntaș la infracțiunile economice
Potrivit bilanțului făcut de polițiști pe anul 2011, județul Caraș-Severin se plasează pe locul întâi în țară în ceea ce privește infracțiunile de natură economico-financiară. Comisarul-șef al IPJ spune că o contribuție în acest sens o are și contrabanda cu țigări. Numai anul trecut, polițiștii cărășeni au depistat 1.808 infracţiuni de natură economico-financiară situându-se astfel pe locul 1 pe ţară, cu 325 infracţiuni la 100.000 de locuitori la infracţiunile declinate. Comisarul șef Grigore Stolojescu este de părere că o contribuție importantă la această statistică o are contrabanda cu țigări. „Ne aflăm la granița cu Serbia. Aici intră cazurile de evaziune fiscală, contrabandă. În plus, raportarea se face la numărul de locuitori, care este mai mic față de cel al altor județe din țară”, explica șeful poliției din Caraș-Severin, la momentul prezentării bilanțului pe 2011. Potrivit statisticii, la nivelul judeţului au confiscat peste 900.000 de ţigarete, iar valoarea de piață a „capturii” se ridică la aproximativ 450.000 lei.