Fiecare partid și-a asumat ieri victoria după votul dat propunerii de eliminare a pensiilor speciale care se acordau până acum parlamentarilor. UDMR a fost singura formațiune care nu a dorit să își exprime votul. Deputatul Attila Kelemen explică de ce.
357 de parlamentari au votat ieri pentru eliminarea pensiilor lor speciale. Singurii care au decis să nu voteze în niciun fel acest proiect de lege au fost membrii UDMR. „Ar trebui eliminate toate pensiile speciale, nu numai unele dintre ele”, ne-a declarat deputatul UDMR de Caraș-Severin, Attila Kelemen.
Acesta a declarat că nu dorește să se exprime cu privire la o viitoare eventuală decizie a Curții Constituționale privind această lege, considerând că nu are competențele necesare în acest sens, însă dă asigurări că dacă în coaliția de guvernare se va stabili o măsură care să elimine toate pensiile speciale, va fi „pentru”: „În cazul în care va exista o propunere pentru eliminarea tuturor pensiilor speciale, atunci și UDMR va vota”.
„Poziția UDMR e una fermă și consecventă – toți cetățenii trebuie să beneficieze de pensie după limita de vârstă și contributivitate. Principiul contributivității trebuie să fie de bază. Propunerea de azi vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor care au atins limita de vârstă. Vorbim de 825 de parlamentari și de un efort bugetar de aproximativ 4,5 milioane de lei. Rămân în vigoare pensiile speciale ale celorlalte 11 categorii socio-profesionale, care nu au nicio legătură cu principiul contributivității. (…) UDMR a susținut în mod consecvent că pensiile speciale trebuie eliminate sau impozitate cu 99% sau limitate pentru toate categoriile vizate. (…) Demagogia și populismul la viteză maximă duc la decizii pripite. Dacă doriți să eliminați pensiile speciale, nu doar o mică parte pentru a câștiga un capital electoral, vă invităm să facem o analiză serioasă a deciziilor CCR. Parlamentarii UDMR nu vor vota”, a fost poziția senatorului UDMR Lorand Turos imediat după vot.