Deputatul PNL Marilen Pirtea, cel care este și rectorul Universității de Vest din Timișoara, acuză Guvernul condus de Viorica Dăncilă pentru banii alocați primăriilor, despre care spune că este un procent foarte mic. De altfel, mulți primari din Asociația Municipiilor din România au fost la București pentru a încerca să convingă Executivul să își schimbe proiectul de buget.
Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, consideră că povara pentru administrațiile locale devine una imposibilă. „Marea majoritate a primarilor resping în mod categoric formula de alocare a fondurilor decisă de Guvernul PSD-ALDE pentru Bugetul 2019. Două prevederi, aplicabile simultan, devin o povară imposibil de suportat de către administrațiile locale. Este vorba despre noua obligație a primăriilor de a asigura plata drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav și a indemnizațiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, ca și alocarea către primării a unei cote de doar 60% din impozitul pe venit colectat, față de cota promisă de 100%. Cele două prevederi sunt respinse categoric de primarii municipiilor, cei care au fost la negocierile de la Guvern, aceștia susținând că cele două măsuri combinate duc la pierderi majore pentru administrațiile locale. Primăriile sunt în pericolul grav de a nu-și realiza investițiile cele mai importante”, spune deputatul printr-un comunicat de presă.
Acuză guvernanții că fac presiuni politice, de fapt
Liberalul spune că acest lucru e o formă de presiune pentru primarii din alte partide. „Procentul alocat primăriilor este cel mai mic față de procentul similar alocat prin Legea bugetului în perioada post-criză, ca pondere în totalul cheltuielilor bugetare, acum în procent de 7,5%. Această premieră negativă reprezintă, cu siguranță, o persistentă presiune politică creată de PSD pentru intimidarea primarilor nealiniați, presiune exercitată abuziv de către PSD prin instrumente fiscale, pentru că, la un astfel de buget subdimensionat, doar sumele de reechilibrare venite de la Guvern pot salva primăriile, iar aceste sume vor fi condiționate, cu siguranță, de obediența politică a primarilor față de PSD-ALDE”, consideră Pirtea.
Pirtea spune că se va accentua și mai mult dependența cetățenilor față de puterea centrală. „Constatăm că este îndreptățită nemulțumirea primarilor, din cauza alocării discreționare a resurselor, oricum limitate, și centralizării excesive a acestora. Astfel de practici centraliste nu pot reprezenta decât piedici în calea bunăstării cetățenilor și conduc la accentuarea stării de dependență a primăriilor față de Guvern. Calitatea serviciilor publice locale influențează direct și nemijlocit calitatea vieții cetățenilor. Este de neacceptat dubla măsură a politicienilor PSD, care, pe de o parte, afirmă că bugetele locale beneficiază de cele mai mari alocări bugetare, dar, pe de altă parte, taie cu cinism din finanțarea serviciilor publice locale”, a precizat deputatul.
PNL vine cu noi propuneri în Parlament
Pirtea a precizat și ce propuneri va avea PNL în acest caz. „În dezbaterile Legii bugetului pe 2019, PNL va susține ca impozitul pe venit să fie distribuit 100% către administraţiile locale, prin montajul trilateral în care 60% din buget va fi alocat către primării, 20% către consiliile judeţene şi 20% către sumele de echilibrare a bugetelor locale, cu observația ca acestea din urmă să fie alocate printr-un algoritm imparțial, aplicabil uniform tuturor primăriilor. La fel, PNL va susține înfiinţarea unui fond pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru că autorităţile locale întâmpină mari greutăți în asigurarea sumelor de cofinanţare pentru proiectele europene. Se anunță dezbateri parlamentare tensionate în cazul Legii bugetului de stat pentru 2019, într-un an în care PSD-ALDE transformă orice decizie de politică economică într-un instrument electoral ce va fi util pentru pregătirea seriei de alegeri pe care le vom traversa în 2019 (europarlamentare și prezidențiale) și 2020 (locale și generale)”, a punctat deputatul.