Parlamentarul USR de Timiș, Raoul Trifan, este de părere că educația sexuală trebuie introdusă în curricula școlară și susține că acordul părinților nu este necesar pentru că „este lesne de înțeles de ce tocmai acei copii care au nevoie să participe la orele de educație sexuală nu vor fi lăsați.”
Raoul Trifan spune că amendamentul PSD care schimbă denumirea unei eventuale materii în „educație școlară” și introducerea necesității acordului parental pentru participarea la ore distruge aplicabilitatea legii.
În opinia tânărului parlamentar, scopul predării educației sexuale în școli este unul strict de cunoaștere. „Astăzi, copiii află despre sex de pe Internet și nu de la un adult care să ofere informația despre sexualitate împreună cu contextul ei biologic, social, psihologic sau moral. Doar dacă știi poți să eviți sau sa reclami un abuz sau un comportament nedorit. (…) Realitatea este că amendamentul depus de PSD distruge aplicabilitatea legii. Este lesne de înțeles de ce tocmai acei copii care au nevoie să participe la orele de educație sexuală nu vor fi lăsați. Pentru că acolo ar înțelege că ceea ce li se întâmplă nu este normal și ar învăța cum să se protejeze. Alții ar înțelege mai bine consecințele propriilor acțiuni.”, spune Raoul Trifan.
Potrivit lui Trifan, în România anului 2021 un minor este victima unui abuz sexual la fiecare 6 ore. Iar aproximativ un sfert dintre mamele minore din Uniunea Europeană sunt românce. „Avem datoria să ajungem la o formă a legii care ne protejează în primul rând copiii, ca indivizi distincți de părinții lor, cu drepturi și nevoi proprii.”, argumentează senatorul USR.
În luna noiembrie a anului trecut, președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului spre reexaminare actul normativ care modifică și completează legea prin care educația sexuală va fi predată în școli doar cu acordul părinților sau tutorilor. Actul normativ modifica și sintagma „educație sexuală” în „educație sanitară”.
„Importanţa educaţiei pentru sănătate, mai ales a educaţiei sexuale, rezultă îndeosebi din necesitatea asigurării unui climat sănătos, în deplină siguranţă pentru realizarea relaţiilor dintre indivizi, care să garanteze integritatea fizică şi psihică a acestora.”, se precizează în cererea de reexaminare.
Anterior transmiterii cererii de reexaminare, CCR a decis că legea este constituţională, respectiv că educația sexuală poate fi înlocuită de educația sanitară.